Alexandritul: Simbol, legendă și superstiții

 Alexandritul este (alături de perlă) piatra nativilor din luna iunie și cea a aniversării a 55 de ani de căsătorie. De asemeni este considerată "piatra zilei de vineri". Extrem de rară, nu împărtășește istoria, legendele și superstiile străvechi ale altor pietre prețioase și semiprețioase, întrucât a fost descoperit abia în secolul al XIX-lea.


Numele de alexandrit al pietrei provine din faptul că a fost găsit prima oară într-o mină de smaralde din apropierea râului Tokovaia, în munții Urali din Rusia, în 1830, chiar în ziua de naștere a prințului Alexandru al II-lea al Rusiei.  

                              

Alexandritul: Simbol, legendă și superstiții

Iată povestea descoperirii alexandritului... Minerii munceau, ca de obicei, din greu, în munte, adunând smaralde. Unul dintre ei a găsit niște petre arătând precum acestea și le-a dus în tabăra lor la finalul zilei. Sub lumina focului aprins de mineri ele au căpătat, surprinzător, o strălucitoare nuanță de roșu! La venirea dimineții, sub lumina soarelui, spre surprinderea muncitorilor, au devenit din nou verzi, și aceștia și-au dat seama că au dat peste o piatră prețioasă nouă și misterioasă!


În 1839, piatra a fost identificată și numită "alexandrit". Deoarece apărea când verde, când roșie, aceleași culori ca și cele militare imperiale rusești, patra a ajuns să fie cea națională a Rusiei țariste.


În timp, alexandritul a fost tot mai apreciat de aristocrația rusă. Oricum, abundența alexandritului din Rusia nu a durat veșnic. Practic, tot alexandritul rusesc a fost epuizat în decursul secolului al XIX-lea. În cea mai mare parte a secolului XX nu au mai fost descoperite astfel de minerale. Tocmai în anul 1987 au fost găsite din nou la Hematatita, Minas Gerais, Brazilia. În 1993, o altă sursă majoră a fost dezvăluită la granița dintre Tanzania și Mozambic.


Se crede că alexandritul aduce noroc și dragoste. Se spune că furnizează echilibru în interacțiunea dintre lumea fizică perceptibilă și cea neperceptibilă, spirituală sau astrală. Potrivit unora, deschide chakra coroanei, conferind acces la o energie caldă, vindecătoare și iubirea universului. Se zice, totodată, că intensifică intuiția, creativitatea și imaginația. 


Alexandritul ar încuraja iubirea romantică și ar introduce bucuria spontaneității în viețile oamenilor ce-și impun prea multă autodisciplină. Ne-ar reaminti țelul nostru major din viață, ar dărui speranță celor disperați. Prin schimbarea culorilor sale ne-ar aduce aminnte că existența nu este numai ceea ce pare să fie.


Semnificația topazului | Originea, simbolul și legenda topazului


Există credința că alexandritul ajută după o operație chirurgicală sau o boală prelungită, are abilitatea de a spriini organismul în refacerea energie interne și fizice, este eficient în lecuirea celor cu afecțiuni cronice. Practicanții actuali ai cristaloterapiei pretind că piatra are un aport important în tratarea îmbolnăvirilor splinei și pancreasului, precum și în regenerarea țesuturilor neurologice.


Alexandritul este o varietate de crisoberil. Ceea ce-l deosebește de alte tipuri de crisoberil, precum ochiul pisicii, este prezența în acesta nu numai a fierului și titanului, ci și a cromului. Această combinație de elemente produce culoarea sa verde.


Este numit și "piatra schimbărilor culorilor". Așa cum precizăm mai înainte, sub lumina solară este albastru-verzui, iar sub una incandescentă devine roșu-violet.


Piatra Lapis Lazuli ca simbol, în superstiţii şi vindecări

Alexandritul: Simbol, legendă și superstiții Alexandritul: Simbol, legendă și superstiții Reviewed by Diana Popescu on iulie 31, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.