19 august: Ziua Umanitară Mondială
Ziua Umanitară Mondială onorează anual lucrătorii de ajutor umanitarian care se oferă să salveze vieți ale oamenilor aflați la izbeliște din toată lumea, mai ales celor care își desfășoară activitatea în zone de conflict armat ori marcate de dezastre naturale.
Această zi a fost fondată de Adunarea Generală a ONU în amintirea celor 22 de lucrători ONU omorâți, inclusiv, Sergio Vieira de Mello, în urma bombardamentului sediului ONU din Bagdad, în 2003.
Sergio s-a născut și a trăit în Brazilia, și s-a ocupat zi și noapte de, vreme de 13 decenii, de ajutorarea vicitmelor conflictelor armate, asigurându-se că dificultățile lor sunt cunoscute la nivel global. De asemeni, a muncit neobosit pentru schițarea creării Zilei Umanitariene Mondiale.
Conștientizarea a fost un factor esențial al campaniei lui Sergio Vieira de Mello, prin care s-a străduit să dea dea tot ce avea mai bun astfel încât oamenii din lumea întâi și regiuni fără conflicte să câștige o perspectivă diferită, mai realistădespre regiunile afectate de războaie, să-și dea seama că în astfel de țări se pot petrece nu numai divergențe politice, conducând către moartea și altor persoane decât beligeranții.
Într-un fel sau altul, Sergio a simțit că are menirea să aducă o abordare mai mai umanitaristă despre războaie, focalinzându-se îndeosebi pe ființele umane inocente care se chinuiesc să supraviețuiască în mijlocul unor conflicte din care nu doreau să facă parte.
În 2009, Adunarea Generală a ONU a inițiat Ziua Umanitară Mondială ca omagiu pentru activiști precum Sergio, care au servit dezinteresat zi de zi omenirea pentru a face lumea un loc mai bun pentru cei mai puțin privilegiați.
5 direcții încotro se îndreaptă eforturile umanitariene
- Milioane de oameni fac foamea înainte de culcare în fiecare noapte.
- Potrivit Indexului Foamei Globale din 2018, circa una din 9 ființe umane suferă de înfometare în fiecare noapte.
- Anual, 65,6 milioane de oameni sunt mutați din zonele lor din pricina conflictelor armate.
- Dezastrele naturale afectează anual milioane de persoane. în 2016, au suferit 204 de milioane de ființe umane din pricina acestora.
- Apa curată este un lux în multe părți ale pământului. Peste 2 miliarde de oameni nu au acces la apă igienică, potabilă, în casele lor.
- În țări din lumea a treia, fetele sunt descurajate să meargă la scoală. Conform Băncii Mondiale, 130 de fete cu vârsta între 6 și 17 ani nu pot să frecventeze școala.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu