22 august: Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Actelor de Violență Bazate pe Religie sau Credință
Pe 22 august, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Actelor de Violență Bazate pe Religie sau Credință recunoaște importanța sprijinirii oamenilor afectați, prigoniți de persecuții religioase.
Astfel de oprimări tind să crească de la un al altul. Una din trei persoane de pe glob suferă din pricina persecuției religioase. Conform BBC, persecuțiile creștinilor din unele țări se apropie de pragul genocidului. În Irak, există în prezent numai 120.000 de creștini, față de 1,3 milioane în 2003.
În intreagă lume, se confruntă, de asemeni, cu astfel de persecuții, musulmanii și evreii. Cei dintâi sunt supuși unor astfel de tratamente în 140 de țări, iar cei din urmă, în 87 de țări.
Multe națiuni impun, totodată, restricții celor cu anumite credințe. Țările cu cele mai mari restricții religioase includ China, Iran, Rusia, Egipt și Indonezia.
Declarația Universală pentru Drepturile Omului reprezintă fundația poziției ONU în privința violențelor și persecuțiilor religioase. Deoarece libertatea religiei sau credinței este esențială în această declarație, ONU condamnă cu fermitate actele crescânde de violență împotriva grupurilor religioase.
Pentru a comemora Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Actelor de Violență Bazate pe Religie sau Credință, Națiunile Unite se angajează să-și reafirme sprijinul de neclintit pentru oamenii care suferă din cauza violențelor bazate pe religie ori credință.
Pe 28 mai 2019, ONU a adoptat o rezoluție de desemnare a datei de 22 august ca Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Actelor de Violență Bazate pe Religie sau Credință. Aceasta a fost votată la scurt timp după atacurile moscheelor din Noua Zeelandă și a bisericilor din Sri Lanka.
Rezoluția a fost introdusă de Jacek Czaputowicz, ministrul de externe al Poloniei, și a fost adoptată cu sprijinul unor țări precum SUA, Canada, Brazilia, Irak, Indonezia și Pakistan.
21 august: Ziua Internațională a Amintirii și Omagierii Victimelor Terorismului
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu