24 august: Ziua Internațională a Muzicii Ciudate
Ziua Internațională a Muzicii Ciudate ne incurajeaza anual, pe 24 august, să ascultăm un tip de muzică cu care nu suntem familiarizați, să descoperim stiluri muzicale stranii, ieșite din comun. Această sărbătoare îi poate, de exemplu, stârni pe oamenii care preferă muzică simfonică să se deschidă către manele ( un lucru aproape absurd de realizat!) ori către cei care sunt încântanți de manele către muzică clasică (o chestie la limita imposibilului!).
Desigur, cazurile de mai sus sunt extreme, și nu au cum să fie luate în considerare. Pentru oamenii cu o cultură artistică ridicată peste medie, audierea unor diverse feluri de muzică poate fi benefică din mai multe puncte de vedere, îi poate ajuta să își extindă orizonturile, să vadă lumea din perspective nebănuite.
Atunci când reușim să ne ridicăm deasupra nivelului imbecil al manelelor (care impulsionează către violență fizică sau psihică), studiile ne demonstrează că mintea și trupul sunt afectate pozitiv de muzica autentică în diverse moduri. De exemplu, jazz-ul "smooth" ne relaxează corpul, muzica pop ne sprijină în creșterea rezistenței față de oboseală, iar cea "metal" ne furnizează un puternic simțământ al identității noastre.
Muzică clasică are cele mai multe efecte pozitive, ajutându-ne să luptăm contra depresiei, stimulându-ne creativitatea, alinându-ne durerile și energizându-ne mintea. Potrivit unui studiu recent, muzica hip-hop optimizează gustul brânzei!
Există tot felul de genuri muzicale în lume, care sunt redescoperite și apreciate, precum cântatul din frunză specific românesc. Altele,mai noi, presupun băngănitul în oale și cratie sau un fel de fluierat printr-un kazoo.ț
Alte stiluri muzicale de pe mapamond, care nu și-au găsit încă o denumire în limba română, sunt Mathcore, Chiptune, Spacesynth, Epic Doom Metal.
Patrick Grant, un muzician din New York, este creditat pentru întemeierea Zilei Internaționale a Muzicii Ciudate, în 1998.
Niciun comentariu: