2 septembrie: Ziua V-J
În urma bombardamentelor nucleare de la Hiroshima și Nagasaki, împăratul japonez Hiroshito a anunțat acceptarea de către Japonia a Declarației de la Postdam și predarea acesteia pe 15 august 1945, ceea ce a dus la încetarea efectivă a celui de-al doilea război mondial.
Ceremonia oficială de predare a avut loc la câteva săptămâni mai târziu, pe 2 septembrie, când președintele Truman al SUA, a marcat această dată că ziua oficială V-J
Literele V și J ale acestei comemorări sunt inițialele Victoriei (asupra) Japoniei.
Se estimează că 60 până la 80 de milioane de oameni au murit în decursul celui de-al doilea război mondial, în toate taberele conflictelor. Ziua V-J trebuie să fie văzută, așadar, nu numai ca o celebrare a înfrângerii tiranicului guvern japonez, ci și ca una de rememorare ale celor care și-au pierdut viețile de-a lungul războiului.
Pentru a înțelege istoria Zilei V-J, este necesar să ne cufundăm adânc în istoria războiului și a evenimentelor care au condus către ceea ce s-a petrecut până pe 2 septembrie. În zilele de 6 și 9 august 1945, SUA a aruncat două bombe nucleare peste orașele japoneze Nagasaki și Hiroshima. De asemeni, pe 9 august, Uniunea Sovietică a declarat război Japoniei (ipocrizia URSS în această privință este evidentă în poemele slujitorului lor român, Jebeleanu!). O zi mai târziu, pe 10 august, guvernul japonez și-a comunicat intenția de a se preda în termenii Declarației de la Postdam.
6 zile mai târziu, pe 15 august, după prânz, după ora Japoniei, s-a anunțat că Japonia a acceptat termenii declarației de la Postdam. Împăratul Hiroshito a făcut un anunț la radio despre acest lucru.
Existau o serie de diferite cerințe în această declarație. Aceștia includeau:
- "Nu intenționăm ca japonezii să fie înrobiți ca rasă ori distruși ca națiune, însă o justiție fermă va trebui să fie îndreptată către toți criminalii de război, incluzându-i pe cei care au săvârșit cruzimi asupra prizonierilor noștri."
- "Componenților forțelor militare japoneze, după dezarmarea lor completă, li se va permite să se retragă la casele lor, cu oportunitatea de a avea vieți pașnice și productive."
- "Suveranitatea japoneză va fi limitată în insulele Honshu, Hokkaido, Shikoka, și alte insule mici precum hotărâm."
Începutul predării poate fi probabil datat odată cu bătălia de la Okinawa, care a pornit pe 1 aprilie și s-a sfârșit pe 21 iunie 1945. În timpul acestei bătălii au murit 117.000 de japonezi și peste 82.000 de americani. Se estimează că aproximativ o pătrime din populația civilă din Okinawa și-a pierdut viața în acest răstimp, o grămadă de japonezi murind în sinucideri în masă organizate de armata imperială japoneză!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu