22 septembrie: Ziua Mondială a Rinocerului
Anual, pe 22 septembrie, Ziua Mondială a Rinocerului celebrează cele cinci specii ale acestui animal ierbivor de pe pământ și are țelul de a crește conștientizarea despre acesta, din punct de vedere al conservării sale, al dificultăților cu care se confruntă pentru supraviețuirea sa.
Cele 5 specii de rinoceri constau din cel negru, cel mare cu un corn, cel alb, cel sumatrian, și cel javanez. Odată, rinocerii se găseau în toată Euroasia și Africa. La începutul secolului al XX-lea rătăceau pe pământ circa 500.0000 de rinoceri.
În prezent, aceste animale supraviețuiesc cu greu în afara parcurilor și rezervațiilor naturale. Cele sumatriene și javaneze din Asia sunt aflate în cel mai mare pericol de dispariție. În lume, există numai 58 până la 68 din ultimele. În 2011, o subspecie a acestora a fost declarată dispărută. Rinocerii sumatrieni sunt și ei în număr de până la 80.
În India, marele rinocer cu un corn (numit și rinocer indian) are tot mai multe exemplare grație eforturilor de conservare a speciei. Rinocerii negri sunt și ei în pericol de a dispare. Cei albi sunt cei mai numeroși, cu peste 20.000 de exemplare.
Factorii care amenință rinocerii sunt braconajul, pierderea habitatului lor, bolile și dezastrele naturale. Unii oameni îi vânează din cauza credinței că ale lor coarne au puternice proprietăți vindecătoare. Aceștia le vând ilegal coarnele pentru a fi măcinate și transformate în praf.
De fapt, coarnele rinocerilor sunt constituite din cheratină, aceeași substanță ca și cea a unghiilor noastre!
21 septembrie: Ziua Mondială a Recunoștiinței
Rinocerii au un simț dezvoltat al auzului, însă unul slab al auzului. Au obiceiul de a se scălda în nămol pentru a-și proteja pielea de soare. Perioada de gestație a femelelor este de până la 16 luni.
Ziua Mondială a Rinocerului a fost creată de World Wildlife Fund - South Africa (Fondul mondial al vieții sălbatice - Africa de Sud) în 2010. După numai un an, în 2011, a devenit un eveniment răsunător pe plan internațional!
Niciun comentariu: