23 septembrie: Ziua Educației în Tehnologia Informației
An de an, pe 23 septembrie, Ziua Educației în Tehnologia Informației celebrează acest tip de învățământ asupra unui domeniu care are un rol tot mai mare în viața noastră de toate zilele, fără de care nu am putea fi ajutorați în lumea digitală din prezent și din viitor.
Tehnologia informației își are originea la începutul secolului XX, când au apărut primele mașini operaționale ale acesteia. Ele au inclus dispozitivele Stencil Gestetner și Mimograph, desemnate să creeze copii ale unor documente pentru acasă sau pentru la școală în număr de 10 până la 50.
De atunci, s-au înregistrat progrese semnificative în realizarea de diferite instrumente și tehnologii utilizate în clasele de școală din intreagă lume. De exemplu, Slide Projectors (proiectoare de poze, imagini) au fost folosite pe larg în instituții educaționale în anii 1950. Prima oară când s-a vorbit în aceeași frază despre computere și școli a fost în anii 1960. Atunci, doi profesori de psihologie de la Universitatea Standford, Richard C. Atkinson și Patrick Suppes, au început să experimenteze utilizarea calculatoarelor pentru a învăța elevii din clasele elementare ortografia, și aritmetica prin Teletypes / telex.
Tot în anii 1960, Universitatea din Illinois a dat startul educației online. În ciuda faptului că internetul a fost inventat nouă ani mai târziu, elevii au avut oportunitatea de a accesa informații despre studiile lor prin terminale de conectare ale calculatoarelor. În 1968 a devenit disponibil primul curs online, prin calculatoare Commodore și DOS 64, furnizate de Electronic University Network. În zilele noastre, în SUA, s-a ajuns că 80% dintre studenți să îndeplinească pe internet două treimi din cerințele pentru obținerea diplomei de licență.
22 septembrie: Ziua Mondială a Rinocerului
Tehnologia informației ajută elevii, studenții și profesorii să aibă acces grabnic la noi informații, să-și îndeplinească sarcini laborioase, să aibă feedback-uri instantanee, să se ocupe de studiile lor oriunde s-ar afla. Dacă în România a dat chix de multe ori, în perioada pandemiei, învățarea online, aacest lucru a fost provocat atât de lipsa de educație a unor învățători și profesori de modă veche, care nu au de gând să se alinieze unor noi trenduri, inclusiv din IT, ori a lipsei de posibilități financiare a părinților unor școlari de a le furniza copiilor lor laptopuri, calculatoare, tablete.
Pentru a marca evenimentul din 23 septembrie, ne putem ambiționa să învățăm mai multe despre tehnologia informației (IT, ori TIC, cum i se spune mai nou în România), să ne înscriem la un curs online într-un domeniu care ne pasionează sau ne poate sprijini să ne perfecționăm abilitățile (profesionale) și să facem progrese notabile în proiectele noastre cele mai importante.
Niciun comentariu: