24 septembrie: Ziua Punctuației
Ziua Punctuației din 24 septembrie celebrează anual punctul, semnul întrebării și cel al exclamării, și multe altele, precum și utilizarea corectă a lor.
Punctuația poate, pur și simplu, salva vieți! Nu este un lucru exagerat daca ne gândim la efectul pe care-l poate avea o virgulă într-o frază, în semnificația acesteia, așa că devine evident că nu avem cum să neglijăm întrebuințarea corecta a acesteia.
De exemplu, nu vrem să spunem "Să mâncăm bunica", când, de fapt, am vrea să zicem "Să mâncam, bunica"! Este o diferență ca de la cer la pământ intre cele doua propoziții...
Ziua Punctuației a fost fondata în 2004 de scriitorul american de "newsletters" (documente printate sau electronice conținând informații despre activitățile recente ale unei organizații, trimise regulat membrilor acesteia), pe nume Jeff Rubin care, împreună cu soția sa, Norma, mențin un site pe tema punctuației.
23 septembrie: Ziua Educației în Tehnologia Informației
Potrivit DEX, punctuația este un "Sistem de semne grafice convenționale care au rolul de a marca propozițiile, frazele, pauzele, intonația, întreruperea șirului vorbirii etc.; mod de a folosi aceste semne; ramură a gramaticii care indică folosirea corectă a acestor semne."
În limba română se utilizează semnele de punctuație: punctul, virgula, punctul și virgula, două puncte, punctele de susupensie, semnul exclamării, semnul întrebării, linia de pauză, linia de dialog, cratima, ghilimelele, apostroful, parantezele și cratima.
Niciun comentariu: