26 septembrie: Ziua Europeană a Limbilor

 Ziua Europeană a Limbilor a fost celebrată pentru prima oară în 2001, în decursul Anului Internațional al Limbilor. La finalul acestei companii, comitetul de miniștri al Consiliului European a decis să instaureze Ziua Europeană a Limbajelor ca un eveniment anual, sărbătorit pe 26 septembrie. 


În fiecare an, milioane de oameni din statele membre ale Consiliului European și din alte zone organizează sau iau parte la activități de promovare a diversității lingvistice și abilității de a vorbi alte limbi decât cea nativă.    

                                              

26 septembrie: Ziua Europeană a Limbilor

Așadar, obiectivul general al acestei zile este să atragă atenția asupra diversității lingvistice și culturale a Europei, care trebuie să fie încurajată și menținută, dar și către extinderea numărului de limbi pe care oamenii le învață de-a lungul vieților lor, pentru dezvoltarea abilităților plurilingvistice și intensificarea înțelegerii multiculturale. 


De asemeni, cei responsabili pentru oferirea accesului la învățarea limbajelor sunt îndemnați să le facă mai ușor oamenilor să se familiarizeze cu alte limbi și să sprijine inițiativele de promovare a altor limbi.


 Cu ocazia sărbătorii din 26 septembrie, se organizează în toată Europa o serie de evenimente, inclusiv pentru copii, programe de radio și televiziune, cursuri de învățare a unei limbi și conferințe. Aceste manifestări nu sunt organizate de Consiliul Europei sau de Uniunea Europeană, lăsându-se statelor membre și partenerilor potențiali mână liberă în această privință.


În Europa există circa 225 de limbi indigene, aproximativ 3% din totalul din lume. Cele mai multe sunt de origine indo-europeană. Începând cu finele secolului al XVIII-lea, cea mai răspândită limbă din Europa (atât din punct de vedere geografic, cât și al numărului de vorbitori nativi) a fost cea rusă, care a înlocuit-o atunci pe cea franceză. Luând în considerare numai vorbitorii nativi, circa 150 de milioane de europeni folosesc limba rusă zilnic, urmați de cei care utilizează limba germană (aproximativ 95 de milioane), cea turcă (80 de milioane), cea engleză și franceză (fiecare cu câte 65 de milioane), cea italiană (60 de milioane), cea poloneză și spaniolă (cu câte 40 de milioane), cea ucraineană (30 de milioane), și cea română (26 de milioane). Engleza este cea mai populară limba din Europa, urmată de germană, franceză, italiană, rusă și spaniolă.


25 septembrie: Ziua Mondială a Farmacistului


Conform unei cercetări a Uniunii Europene, numită " Europenii și limbile lor", 56% din cetățenii UE vorbesc și o altă limbă decât cea nativă. Europeanul multilingvist tipic este un student, cineva deținând o poziție de manageriat sau cineva născut într-o țară în care limba părinților săi este diferită de limba principală a acelei țări.


Uniunea Europeană alocă mai mult de 30 de milioane euro pe an pentru promovarea învățării limbilor și diversității lingvistice, prin programele sale Socrates și Leonardo da Vinci, o politică care a început în 1990, cu programul de pionierat Lingua. 


26 septembrie: Ziua Internațională pentru Eliminarea Totală a Armelor Nucleare

26 septembrie: Ziua Europeană a Limbilor 26 septembrie: Ziua Europeană a Limbilor Reviewed by Diana Popescu on septembrie 25, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.