Floarea ochiul boului: Legendă și simbol
Floarea ochiul boului, poreclită la români și ruji de toamnă, cunoscută și ca steaua chinezească în Europa, cu numele științific de Callistephus chinensis, din familia Asteraceae, originară din China și Coreea, este asociată cu o serie de legende și simboluri consacrate.
Denumirea de Callistephus provine din cuvintele grecești "kalli", cu semnificația de "frumoasă", și "stephos", însemnând "coroană".
Cultivată pe tărâmurile chinezești de peste 2.000 de ani, se crede că a fost introdusă pe larg în Europa de misionarii iezuiți în anii 1730.
Cu toate astea, am descoperit legende despre ochiul boului sau steaua chinezească din mitologia grecească...
Se spune astfel că îl reprezenta pe Jupiter, zeu care a provocat un potop devastator ce a dus la moartea multor războinici. Întristată, îndurerată de acest lucru, zeița Astraea s-a decis să se transforme într-o stea. Din lacrimile ei căzute în lumea pământeană s-ar fi ivit flori de stele ori inima boului.
Într-o altă legendă, se zice că Fecioara (personaj corelat cu zodia cu același nume sau Virgo) ar fi împrăștiat odată stele de-a lungul cerului. Din praful acestor stele, ajuns pe pământ, s-ar fi născut florile de ochiul boului.
În Germania și Anglia, mulți oameni aveau credința că este o floare magică. Francezii, care o numeau și "ochiul lui Hristos", și o foloseau în buchete așezate pe mormintele soldaților pieriți în lupte.
În limbajul victorian al florilor, ochiul boului era un simbol atât al dragostei, cât și al eleganței ori grației. În funcție de culoarea sa, avea diverse semnificații:
- Violet: regalitate și înțelepciune.
- Alb: puritate, inocență.
- Roșu: abnegație eternă.
- Roz: iubire și sensibilitate
Ochiul boului este o floare perfectă pentru a fi dăruită la aniversări, în special pentru cei născuți în septembrie, având în vedere că este una asociată cu persoanele care au văzut pentru prima dată lumina zilei în această lună.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu