Sfinxul: Simbol și semnificație
Unul din cele mai faimoase simboluri din antichitatea egipteană și cea grecească, sfinxul este o creatură mitică care a inspirat imaginația oamenilor vreme de mii de ani. Un simbol al misterului, sfinxul avea o menire originară ce rămâne neclară până în zilele noastre.
Prezent în cele mai vechi mituri egiptene, sfinxul era venerat ca un gardian binevoitor, iar statui ale acestuia erau frecvent amplasate la întrările în morminte, temple și palate regale.
Faraonii obișnuiau să-l vadă drept păzitor al mormintelor lor, într-o tradiție care îl asocia cu zeii, fiind considerat un fel de semizeu. Portretizarea sa ca sfinx gardian îl corela, mai precis, cu zeitatea solară Sekhmet, care avea un trup de leoaică.
Sfincșii cu capetele de animale erau mult mai obișnuiți și folosiți drept gardieni ai templelor. Spre exemplu, în complexului templului din Teba se află 900 de sfincși cu capete de berbec, reprezentându-l pe zeul Amon. Sfincși cu aripi de șoim și corpuri de lup erau corelați cu mituri ale grifonilor .
Sfinxul grecesc avea un cap feminin și, spre deosebire de cel egiptean, era o făptură răuvoitoare, un fel de monstru. De altfel, cuvântul "sfinx", a provenit din cele grecesc "sphingo", cu semnificația de "a strangula"! Nemilos, necruțător, acesta îi punea la încercare pe oameni cu tot felul de ghicitori și, deoarece, de cele mai multe ori, nu erau în stare să-i răspundă corect, erau uciși și devorați de el.
O vestită ghicitoare a sfinxului era:
"Ce animal umblă în patru picioare dimineața, în două la prânz și în trei seara?"
În cele din urmă, soluția a fost găsită de Oedip:
"Omul, care merge în toate cele patru membre când este mic copil, apoi în două picioare ca adult, și ajunge să folosească un baston când îmbătrânește."
Dându-și seama că a fost înfrânt de Oedip, sfinxul s-ar fi aruncat de pe o stâncă și ar fi murit.
Niciun comentariu: