12 octombrie: Ziua Mondială a Artritei
Anual, pe 12 octombrie, Ziua Mondială a Artritei răspândește conștientizarea despre cea mai prevalentă boală din lume și accentuează nevoia pentru diagnosticarea timpurie și tratamentul acesteia.
Aproximativ 120 de milioane de oameni din Europa trăiesc cu artrită. Un total de 350 de milioane de persoane din toată lumea poartă povara artritei.
Artrita și afecțiunile asociate cu aceasta necesită mai mult de 156 de miliard de dolari pentru cheltuieli medicale în fiecare an. De asemeni, anual, duce la spitalizarea a circa 1 milion de oameni.
Numită, de obicei, o inflamație a încheieturilor, artrita are peste 200 de tipuri. Cele două mai comune sunt osteoartrita și artrita reumatoidă. Cu toate că nu există o cură pentru această boală, sunt disponibile tratamente ale simptomelor.
Doctorii prescriu în acesr sens anestezice, medicamente antiinflamatorii și injecții corticosteroide. Terapia fizică și chiropractica pot, totodată, reduce durerile și inflamația. Pentru unele tipuri de artrită se apelează la chirurgie, prin înlocuirea sau fuziunea încheieturilor.
Mulți oameni suferinzi de artrită au și alte probleme de sănătate, inclusiv boi de inimă și diabet. Unii sunt mai predispuși decât alții la această boală. Factorii de risc obișnuiți sunt istoricul medical al familiei, vârsta, supraponderalitatea și leziuni anterioare ale încheieturilor.
11 octombrie: Ziua Internațională a Fetiței
Artrita severă dezabilitează, făcându-i pe cei suferinzi să nu reușească să își îndeplinească sarcinile zilnice, să se bucure de activități de zi cu zi. În unele cazuri, încheieturile devin răsucite și deformate.
Ziua Mondială a Artritei a fost înființată în 1996 de Artritis and Rheumatism International și este promovată de Liga Europeană Împotriva Reumatismului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu