14 octombrie: Ziua Internațională a Titirezului
Imaginea unui titirez rotindu-se este una inspiratoare, o imagine a unui obiect ținut pe loc de mișcarea sa precară și a unor legi ale fizicii. Numit în limba română și sfârlează sau prâsnel este o jucărie ce poate fi asociată cu numeroase simboluri cum ar fi că lucrurile din viața noastră trebuie să fie menținute cu grijă în echilibru ori că, în cele din urmă, fiecare ființă, aspect al existenței se "prăbușește", se prăpădește, piere, atunci când îi vine vremea.
Ziua Internațională a Titirezului celebrează aceste idei și multe altele!
Ziua Internațională a Titirezului a fost inițiată de Spinning Top & Yo-Yo Museum (Muzeul de Titireze și Yo-Yo) din Burlington, Wisconsin, SUA, atât pentru a răspândi conștientizarea despre bucuria de a ne juca cu titirezele, cât și despre faptul că însăși universul, în esență, este o combinație de tot felul de titireze!
Sfârlezele au o istorie îndelungată, au fost folosite încă din antichitate, și au apărut în fiecare cultură cu semnificații variind de la una spirituală până la cea de o simplă jucărie din copilărie.
13 octombrie: Ziua Internațională a Scepticilor
Există multiple tipuri de titireze, iar principiul care le guvernează este utilizat chiar și în unele dintre cele mai avansate tehnologii. Un exemplu este giroscopul.
Există titireze de competiție, unele folosite în jocuri de noroc, ba chiar și unele în scopuri religioase. Astfel, Dreidel, din tradiția ebraică, era un titirez utilizat pentru a ascunde faptul că, în timpuri de persecuție, evreii studiau cartea lor sfânta, Torah.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu