16 octombrie: Ziua Șefului
Ziua Șefului sau Ziua Șefilor, marcată în jurul datei de 16 octombrie, este una în care angajații mulțumesc conducătorilor lor pentru faptul că au fost onești, binevoitori de-a lungul ultimului an. Unii se opun acesteia, considerând că o astfel de zi pune o presiune nedreaptă asupra angajaților, îndemnându-i să se ploconească în fața managerilor care câștigă mai mult decât ei și își exercită puterea, adeseori excesiv, asupra lor.
Ziua Națională a Șefului a fost înregistrată în 1958 la Camera de Comerț SUA de către Patricia Bays Haroski, care lucra ca secretară pentru compania State Farm Insurance din Deerfield, Illinois. Ea a ales data de 16 octombrie întrucât era cea de naștere a tatălui său care era, în același timp, și șef al ei.
Menirea unui astfel de eveniment era, în concepția Patriciei, cea de a arăta aprecierea șefilor ei, despre care credea că merită acest lucru. Avea, totodată, rolul de a îmbunătăți relațiile dintre manageri și subordonații lor. Haroski era de părere că tinerii angajați nu înțeleg câteodată eforturile și dedicarea de care dau dovadă superiorii lor și provocările cu care se confruntă aceștia. Patru ani mai târziu, guvernatorului statului Illinois, Otto Kerner, a proclamat Ziua Șefului ca una oficială.
15 octombrie: Ziua Internațională a Femeilor Rurale
Unii critică această zi, atrăgând atenția că în eticheta tradițională este cât se poate de clar că orice fel de cadou de la serviciu trebuie să vină de la un șef către un angajat, și nu invers. Ideea este că oamenii nu ar trebui să se simtă obligați să cumpere daruri pentru cineva care are putere asupra vieților lor și că managerii nu ar trebui să aibă beneficii de acest tip de la subordonații lor. Închei aici, fiindcă un coleg tocmai m-a avertizat: Șase, vine șefu!"
Niciun comentariu: