17 octombrie: Ziua Mondială a Traumatismului
Având loc anual pe 17 octombrie, Ziua Mondială a Traumatismului se focalizează pe importanța salvării și protejării vieților omenești în decursul situațiilor de urgență și educarea despre cum se pot evita traumatismele, accidentele, ba chiar și moartea în tot felul de circumstanțe nefericite.
Traumatismul este considerat o vătămare, leziune fizică, provocată de evenimente care includ violență domestică, dezastrele naturale și accidente auto grave. De obicei, astfel de leziuni se petrec brusc și necesită o îngrijire medicală imediată.
Nu este ieșit din comun ca cei care suferă traumatisme să între în stare de șoc. Uneori este nevoie de resuscitare și intervenții medicale pentru salvarea părților corpurilor lor afectate. Mulți dintre acești oameni ajung să aibă o dezabilitate după ce suferă un traumatism, iar pentru unii acesta poate fi fatal.
În lume, leziunile traumatice sunt cauza principala a deceselor persoanelor de sub 45 de ani. Aproape 6 milioane de oameni mor anual din această pricină, ceea ce reprezintă 10% din decesele de pe tot globul. Morțile provocate de traumatisme se petrec mai frecvent decât cele asociate cu malaria, tuberculoza și SIDA la un loc. Circa 90% dintre aceste morți au loc în țări cu venituri mici și medii.
Se estimează că aproximativ 69 de milioane de oameni suferă leziuni traumatice ale creierului în fiecare an.
Cu cât se acordă o atenție medicală mai rapidă, cu atât mai mari șansele de a se ajuta un pacient cu traumatisme. Din nefericire, există multe țări cu mijloace reduse de a se duce rapid la spital un astfel de pacient. În unele, precum Kenya, este nevoie de până la o oră pentru a fi transportat la spital un rănit într-un accident de mașină. În țările în curs de dezvoltare, numeroase spitale nu au echipamentul potrivit pentru îngrijirea medicală de urgență. Există, totodată, lipsă de personal medical cu o pregătire adecvată. Dacă toate aceste carențe ar fi eliminate, ar fi prevenite 50% dintre morțile în accidente rutiere din țările în curs de dezvoltare.
Cu ocazia Zilei Mondiale a Traumatismului, personalul medical de urgență din întreaga lume furnizează informații amănunțite despre ceea ce este indicat să se facă în cazul unui eveniment de traumatism. Unele țări, precum India, au introdus așa-zisele Legi ale bunului samaritean, astfel încât martorii unui accident să poată oferi ajutor imediat fără teama că vor avea probleme din punct de vedere legal.
Ziua Mondială a Traumatismului a început în New Delphi, India, în 2011, țară în care peste 100 de oameni mor zilnic ca rezultat al accidentelor rutiere.
17 octombrie: Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei
Niciun comentariu: