3 octombrie: Ziua de Apreciere a Virusului
Ziua de Apreciere a Virusului din 3 octombrie ne încurajează în fiecare an să respectăm virușii de toate felurile și impactul incredibil pe care-l au asupra vieților noastre și a lumii. Să fie clar, nu am avea de ce să apreciem efectul negativ al acestora, ci numai aspectul lor benefic!
Virușii sunt o parte integrantă a existenței umane și ne-au invadat din fiecare zonă posibilă a existenței, de la trupul nostru trăitor, până la căile de "silicon" ale lumii internetului. Virușii computerelor nu ne pot afecta direct, dar asta nu înseamnă că nu ne pot face rău.
Care este diferența dintre o bacterie și un virus? În primul rând, bacteria este vie, adică are toate caracteristicile care definesc viața și, mai important decât orice, are o structură celulară. Virușii, pe de altă parte, nu sunt vii, fiind mai curând biți de ADN rătăcind aleatoriu, cu o problemă de atitudine și cu o armură bazată pe proteine.
Așadar, de ce am vrea să apreciem virușii? Ei nu nu sunt de ajutor, nu-i așa? Ei bine, aici greșim! Din acest punct de vedere poate fi dat ca exemplu un virus care nu numai că ne este folositor, ci a salvat și milioane de vieți omenești.
Acest virus este, desigur, Vaccinia, ce cauzează o boală contagioasă la vaci, și este asociat cu variola, o boală teribilă, dureroasă, care a fost, inițial, un blestem al omenirii. Cum a putut, așadar, Vaccinia să ne fie de ajutor în această boală desfiguranta?
Ei bine, investigațiile au relevat că Vaccinia este un anticorp împotriva variolei! Drept urmare, a fost utilizat pentru crearea primului vaccin al umanității, care a combătut cu succes variola. Acest vaccin a fost produs de medicul englez Edward Jenner. De altfel, termenul de "vaccinare", etichetat de Jenner în 1796, a derivat din adjectivul latinesc "vaccinus", însemnând "al vacii sau de la vacă".
2 octombrie: Ziua Îngerilor Păzitori
Putem sărbători evenimentul din 3 octombrie documentându-ne despre rolul vital pe care l-au avut virușii în evoluție, rolul lor benefic în numeroase moduri pentru diferite specii. De exemplu, trifoiul își transmite virușii către vlăstarele sale, viruși care ajută la salvarea unor resurse prețioase în solul bogat în azot. În plus, unele plante sunt înzestrate cu viruși care le fac mai rezistente în decursul vremii reci.
Să nu uităm, de asemeni, că toate animalele, și oamenii găzduiesc un mare număr de viruși în tractul lor intestinal, care sprijină digestia. Să nu urâm virușii, ci să învățăm cât mai multe despre ei!
3 octombrie: Ziua pasionaților de tehnologia informațiilor (techies)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu