31 octombrie: Ziua Soneriei de la Ușă
Inițiată în 2017, Ziua Soneriei de la Ușă este celebrată anual pe 31 octombrie, când are loc și sărbătoarea Halloween-ului, iar soneriile de la uși și porți sunt solicitate mai intens decât de obicei, mai ales în America, de copiii care merg din casă în casă, în căutare de bomboane, potrivit obiceiului "trick-or-treat" ("ne dai sau nu ne dai" ori "ne dai sau îți jucăm o festă").
Acest eveniment marchează, de fapt, inovarea soneriei melodioase de către J. Ralph Corbett în decursul Marii Depresii, crizei economice dintre 1929 și 1933, provocate de supraproducție.
Înainte de sonerii, oamenii foloseau pentru uși pentru a-și anunța prezența ciocănele sau clopoței.
Prima sonerie de ușă a fost inventată în 1817 de scoțianul William Murdoch. El a făcut mai multe inovații de acest fel, pe care le-au utilizat în casa sa din Birmingham. Una dintre acestea a fost o sonerie ce folosea un sistem de țevi prin care circula aerul comprimat.
Apoi, în 1831, Joseph Henry, un om de știință american, a născocit o sonerie electrică, care putea fi acționată de la distanță printr-un cablu. Această a devenit foarte populară, fiind prezentă la aproape orice casă din SUA la debutul anilor 1900.
În anii timpurii 1930, clopoțeii electrici pentru uși au ajuns să fie dispozitive indispensabile. Ei constau dintr-un buton amplasat în afara locuinței, conectat cu un cablu electric cu un transformator și un clopoțel dinăuntrul casei.
30 octombrie: Ziua Mondială a Teatrului Audio
După aceea, au apărut soneriile pentru ușă wireless (fără cablu), care continuă să fie preponderente în întreaga lume.
J. Ralph Corbett, onorat pe 31 octombrie, a fost un filantrop și un producător de sonerii de ușă electrice. Această zi a fost aleasă de compania NuTone atât ca una de celebrare a lui Corbett, cât și a revolutionarei sale sonerii NuTone Knock. Cu ajutorul acesteia, oamenii pot vedea vizitatorii casei lor și pot vorbi cu ei de oriunde din lume prin intermediul telefoanelor lor inteligente.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu