14 noiembrie: Ziua Murăturilor
Ziua Murăturilor din 14 noiembrie celebrează anual aceste delicii acre, uneori ușor dulci, ba chiar picante. Cu prilejul acestui eveniment putem deschide borcanul cu murăturile noastre preferate, infruptandu-ne cu ele în decursul întregii zile!
Procesul de murare presupune cufundarea legumelor, fructelor sau altor alimente într-o saramură sau o soluție de oțet. Apoi, produsul final este pus în borcane închise ermetic împreună cu condimente sau aromatizanți precum mărar, crenguțe de vișin, boabe de muștar, cuișoare, țelină, hrean, piper, ienibahar, usturoi.
Dacă alimentele au îndeajuns de multă umiditate, o saramură de murare poate fi produsă simplu prin adăugarea de sare. De exemplu, sauerkraut și coreanul kimchi sunt relizate prin sărarea legumelor pentru a li se extrage apa în exces. Fermentarea naturală la temperatura camerei, prin bacteriile acidului lactic, conduce la aciditatea necesară. Așa cum spuneam, alte murături sunt făcute prin amplasarea legumelor în oțet.
Aciditatea sau salinitatea soluției, temperatura de fermentare și excluderea oxigenului determină care microrganisme sunt dominante și, implicit, aroma murăturilor.
Murarea își are originea în Mesopotamia străveche din jurul anilor 2.400 î.Hr. Există dovezi arheologice ale castraveților murați în Valea Tigris în 2.030 î.Hr.
Cleopatrei i se atribuia frumusețea ieșită din comun și dietei sale cu murături!
Până și Iulius Cezar era convins de beneficiile extraordinare ale murăturilor El credea că acestea infuzau forță fizică și spirituală, și le includea regulat în meniul trupelor sale.
Murarea era utilizată ca o cale de a prezerva alimentele, în special, legumele, dincolo de sezonul de recoltare a lor, și pentru călătorii lungi, îndeosebi pe mare. Pe lângă savoarea lor, murăturile sunt recunoscute pentru valoarea lor nutrițională grație vitaminelor B produse de bacterii.
13 noiembrie: Ziua Muzicii Simfonice Metal
Putem marca ziua din 14 noiembrie degustând, desigur, tot felul de murături, fără a ne opri, însă, numai la atât. Murăturile au o grămadă de întrebuințări. Fac mai savuroase salatele și sandviciurile și apar în diferite tipuri de pizza.
Pe lângă roșii, morocovi, castraveți, conopidă, ardei iuți, ciuperci, sfeclă roșie și gogoșari, se murează, în unele părți ale lumii, chiar și produse alimentare bogate în proteine, precum ouăle.
Deși această sărbătoare are loc, în diferite zile, de 70 de ani, nu a fost identificat fondatorul său. Oricum, în 1949 s-a desfășurat prima celebrare din 14 noiembrie, cu sprijinul Asiciatiei Ambalatorilor de Murături din SUA.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu