19 noiembrie: Ziua Mondială a Toaletei
În fiecarea an, pe 19 noiembrie, lumea celebrează Ziua Mondială a Toaletei. Nu este o zi dedicată neapărat "plăcerilor" oferite de WC-uri, ci una având scopul de a pune capăt crizei globale a sanității publice mai cu seamă din țări în curs de dezvoltare ori subdezvoltate.
Deșeurile umane răspândite pe glob provoacă boli mortale. Toaletele par să fie doar simple utilități, însă când sunt corespunzătoare, ele pot salva vieți. Toalete furnizează o salubrizare care, până la urmă, reprezintă un drept uman. Este aproape imposibil să se scape de sărăcie fără salubrizare.
Unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU este ca salubrizarea / sanitația să fie disponibilă până în 2030. În prezent, 4,2 de miliarde de oameni din toată lumea nu au acces la o sanitație sigură. Asta înseamnă că jumătate din toată populația globului nu are acces la o salubritate sigură. Un număr estimat de peste 432.000 de persoane mor anual din pricina diareei. Circa 670 de milioane de oameni de pe pământ sunt nevoiți să-și facă nevoile în spații deschise, neamenajate pentru asta. Toaletele nu numai că sunt asociate cu sănătatea, ci și cu demnitatea oamenilor!
Lipsa de toalete și sisteme de sanitatie face ca multe orașe să fie, practic, de nelocuit. Unul dintre acestea este Dhaka, capitala Bangladesh-ului. Acest oraș are foarte puține WC-uri, și cele mai multe dintre ele sunt nefuncționale ori inutilizabile.
Pe 19 noiembrie, mai multe companii producătoare de toalete încearcă să propună soluții noi pentru localități cum ar fi Dhaka, să rezolvele probemele lor de sanitație.
O companie suedeză, numită Separett, lucrează la o soluție de toaletă fără apă pentru a ajuta oameni de pe tot pământul. Grație conștientizării distribuite de Ziua Mondială a Toaletei, numeroase persoane din sate precum Majhi din Nepal nu mai recurg la defecarea deschisă din lacuri și bălți din preajma lor.
Asemeni multor oameni, putem crede că toaleta este un lucru cât se poate de normal. Ce-ar fi, însă, să ne gândim cât mai serios cum ar fi viața noastră fără o toaletă igienică?
Organizația Mondială a Toaletei a fost fondată în 19 noiembrie 2001, și a fost votatăla prima adunare mondială a Toaletei din aceeași zi. În decursul adunării, membrii acestei organizații au înființat Ziua Mondială a Toaletei. Pe 24 iulie 2013, ONU a adoptat rezoluția numită "Sanitație pentru toți", prin care îndemna toate statele membre să implementeze politici de mărire a accesului la sanitație pentru cei mai săraci.
Niciun comentariu: