7 noiembrie: Ziua Internațională a Fizicii Medicale
În fiecare an, pe 7 noiembrie, Ziua Internațională a Fizicii Medicale crește conștientizarea despre rolul pe îl are fizica în îngrijirea bolnavilor și recunoaște aportul important al fizicienilor medicali de-a lungul timpului.
Medicina este unul dintre numeroasele domenii în care fizica aduce beneficii oamenilor. Uneori, folosirea fizicii în medicină este numită fizică biomedicală sau fizică aplicată în medicină.
O zonă în care fizica are un impact valoros în medicină este radiologia și medicina nucleară. Ambele ramuri permit efectuarea unor teste semnificative de diagnosticare, precum RMN (imagistică prin rezonanță magnetică), TC (tomografie computerizată), investigarea cu raze X și ultrasunete. Astfel de teste fac posibilă vederea interiorului corpului uman, ceea ce permite diagnosticări foarte precise. Terapia cu radiații este, totodată, extrem de prețioasă în tratamentul cancerului.
Fizica medicală ajută, de asemeni, în noi cercetări, tratamente și testări în alte specialități medicale, cum ar fi cardiologia, neurofiziologia, audiologia și monitorizarea fiziologică.
Ziua Internațională a Fizicii Medicale este organizată anual de Organizația Internațională pentru Fizică Medicală începând cu anul 2012. Ziua de 7 noiembrie a fost selectată pentru această sărbătoare deoarece pe această dată s-a născut în Polonia Marie Sklodowska Curie, binecunoscută pentru cercetările sale de pionierat în radioactivitate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu