1 ianuarie: Ziua Mondială a Păcii
Ziua Mondială a Păcii, celebrată în fiecare an pe 1 ianuarie, este, la origine o zi de sărbătoare catolică a păcii universale, dedicată Sfintei Fecioarei Maria , Născătoarea de Dumnezeu. Cu acest prilej, papa face, de obicei, o declarație autoritară despre învățăturile catolice sociale. Tema celebrării a fost întotdeauna una despre crearea unei culturi a grijii unuia față de celălalt. Papa și biserica catolică accentuează nevoia de a se crea o societate tolerantă, focalizată către valori autentice și care se îndepărtează de tentația de a-i desconsideră pe alții.
Ziua Mondială a Păcii a început în 1967, când papa Paul al VI-lea a anunțat lumea că trebuie fie sensibilizată și orientată către pace și bună înțelegere. Inspirat de scrisorile papale "Pacem în Terris" și "Populorum Progressio", papa a recomandat ca biserica să aibă un rol mai mare în instaurarea păcii mondiale, așa că această zi, de 1 ianuarie, a fost desemnată că una sfântă, de sărbătorire a eforturilor umanității pentru pacea de pe tot globul.
Potrivit scrisorilor menționate mai sus, papa și biserica ar trebui să se focalizeze spre lucrarea de atingere a păcii prin acțiuni de dezvoltare în patru arii majore: relația unui individ cu alte ființe umane, relația unui individ cu statul, relația statelor cu alte state și relația indivizilor și statelor cu comunitățile din toată lumea. Biserica catolică consideră că pentru realizarea unei păci reale trebuie să fie dezvoltată o cultură a înțelegerii și toleranței, începând de la indivizi până la un nivel global.
31 decembrie: Ziua Mondială a Meditației asupra Păcii
Precizări despre Ziua Mondială a Păcii
- În tradiția catolică, pacea este asociată cu virtuți precum dragoste, lucrarea socială și justiția.
- Ziua Mondială a Păcii este sponsorizată și organizată de biserica Vaticanului, dar reprezintă, de fapt, un apel social mondial pentru a se face eforturi în instaurarea păcii și toleranței în întreaga lume. Nu este găzduită doar de Vatican, nu este o marcare strict religioasă, ci și un eveniment la care își poate aduce contribuția oricine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu