10 decembrie: Ziua Premiului Nobel

 Marcată în fiecare an pe 10 decembrie, Ziua Premiului Nobel onorează realizările lui Alfred Barnhard Nobel, inginer, chimist, antreprenor și filantrop suedez. Am auzit cu toții de Premiul Nobel care recunoaște împlinirile de excepție în variate domenii ale artei și științei. Ziua Premiului Nobel este un tribut adus omului care a instituit acest premiu.


Alfred Nobel s-a născut într-o familie săracă din Stockholm, însă tatăl său era descendentul unui foarte respectat om de știință și scriitor suedez, pe nume Olaus sau Olof Rudbeck. De asemeni, tatăl său era inginer, iar Alfred Nobel și-a exprimat de timpuriu interesul pentru inginerie și explozibili. Încă din vremea adolescenței a devenit interesat de stabilizarea unui exploziv imprevizibil, nitroglicerina.   


10 decembrie: Ziua Premiului Nobel

În ciuda faptului că unul din frații săi a avut un accident tragic asociat cu astfel de explozibili, Nobel și-a continuat munca, schimbând locul fabricii sale într-o zonă mai izolată și reușind, în cele din urmă, să inventeze dinamita ca o versiune superioară și mai stabilă a nitroglicerinei. 


Alfred Nobel a perseverat, inventând și o mai bună alternativă pentru dinamită, gelignitul. Acesta a fost folosit cu eficacitate în operațiunile miniere și i-a oferit succes financiar. Nobel a inventat, totodată, armament militar și a înființat companii pe care, ulterior, le-a vândut. 


După ce un ziar francez a publicat un fals necrolog despre Nobel, criticându-i rolul în războaie, el și-a reevaluat țelurile vieții și a decis să-și folosească veniturile pentru a întemeia un premiu care să recunoască tot ce era mai bun în umanitate.


Premiile din diferite categorii reflectă propriile sale interese din diverse domenii. Nu trebuie neglijat, de exemplu, faptul că, pe lângă inginer antreprenorial, a fost și scriitor. 


Scurtă istorie a Zilei Premiului Nobel


- 1867: După mai multe încercări, incluzând una fatală, Nobel reușește să stabilizeze nitroglicerina și să dezvolte dinamita.


- 1895: În ultimul său testament, Alfred Nobel hotărăște să lase cea mai mare parte din averea sa pentru instituirea Premiului Nobel.


- 1901: Sunt acordate primele Premii Nobel, inclusiv lui Jean Henri Dunant, fondatorul Crucii Roșii Internaționale. 


- 1968: Banca Centrală Suedeză cere adăugarea Premiului Nobel pentru Economie, făcând și o donație în acest scop Fundației Nobel. 


Lucruri interesante despre Ziua Premiului Nobel


- în 2021, câștigătorii Premiilor Nobel au primit în total o sumă de 10 milioane de coroane suedeze, adică aproximativ 1,16 milioane de dolari SUA. Suma a fluctuat de-a lungul anilor, în 2012 fiind de numai 8 milioane de coroane suedeze.


9 decembrie: Ziua Internațională Anticorupție


- Premiul Nobel nu se acordă și postum.


- Există șase categorii ale Premiului Nobel, pentru fizică, chimie, medicină, literatură, pace și economie.


- Alfred Nobel a avut 355 de patente, pentru aproape orice, de la un contor de gaz până la balistită.


- Când Nobel și-a vândut patentul pentru balistită Italiei, nu a mai fost agreat de guvernul francez, și s-a mutat în Italia, unde a și murit. 


10 decembrie: Ziua Drepturilor Omului

10 decembrie: Ziua Premiului Nobel 10 decembrie: Ziua Premiului Nobel Reviewed by Diana Popescu on decembrie 09, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.