11 decembrie: Ziua Nașterii UNICEF
În fiecare an, pe 11 decembrie, lumea celebrează ziua când a fost creată, în 1946, această organizație.
Cu sediul în New York, UNICEF (adică United Nations Internațional Children's Emergency Fund, în limba română Fondul Internațional de Urgență pentru Copii al Națiunilor Unite) este mebru al Grupului de Dezvoltare al ONU și al Comitetului său Executiv. Încă de la întemeierea sa, UNICEF a dăruit asistență umanitară și de dezvoltare pentru copiii și mamele din țările în curs de dezvoltare. Agenție fondată prin voluntariat, UNICEF răspunde la stările de urgență ce se ivesc în întreaga lume, asigură ajutorare în țările devastate de războaie, în zonele lovite de dezastre naturale și boli contagioase.
UNICEF salvează, de asemeni, vieți ale copiilor prin furnizarea de îngrijire a sănătății și imunizari, apă curentă, salubrizare și nutriție. Totodată, UNICEF apără drepturile copiilor. Această organizație susține că toți copiii au umrtoarele drepturi:
- Să crească într-un mediu sigur și incluziv.
- Să supraviețuiască și să prospere.
- Să învețe.
- Să-și împlinească potențialul.
UNICEF lucrează în prezent în peste 190 de țări și teritorii. A primit în 1965 Premiul Nobel pentru Pace, în 1989, Premiul Indira Ghandi și, în 2006, Premiul Concordiei al Prințesei de Asturias.
UNICEF se bazează întru totul pe contribuții ale guvernelor și fondatorilor privați. O donație a fiecăruia dintre noi este cea mai bună cale de a sărbători Ziua Nașterii UNICEF. Mai puțin din 3% din cheltuielile provenite din donații sunt îndreptate către costuri de administrare! O organizație independentă de monitorizare numită Charity Navigator i-a dat UNICEF-ului cea mai înaltă ierarhizare, de 4 stele, pentru responsabilitatea și trasparența sa financiară.
10 decembrie: Ziua Premiului Nobel
Cu donațiile pentru UNICEF s-a reușit să fie tratați pentru malnutriție copii din 73 de țări, să se asigure pentru 18,6 milioane de oameni apă curată și sigură pentru consum, să se prevină violențele față de copii și să se împiedice rănirea acestora în 154 de țări!
Adunarea Generală a ONU a creat UNICEF pe 1 decembrie 1946. Inițial, UNICEF a acordat asistență de urgență copiilor afectați de cel de-al doilea război mondial. Ludwik Raichman, un bacteriolog polonez, a fost primul președinte ale agenției până în 1950. În 1953, UNICEF a devenit parte permanentă a Sistemului Națiunilor Unite.
Niciun comentariu: