15 decembrie: Ziua Poartă-ți Perlele
An de an, Ziua Poartă-ți Perlele din 15 decembrie nu presupune literal acest lucru, ci să ne afișăm mai degrabă valorile, atuurile individuale aidoma unor perle. Totodată, nu are de a face cu o "perlă", o greșeală, enormitate glăsuită sau transpusă în scris.
Exact asemeni unui fir de nisip dinlăuntrul unei stridii care provoacă formarea unei perle, la fel Ziua Poartă-ți Perlele este timpul ideal pentru a ne afirma pe noi înșine pentru ceea ce suntem cu adevărat, adică ființe umane reziliente, pline de resurse excepționale.
Ziua Poartă-ți Perlele a fost celebrată pentru întâia oară în 2015. Fondatoarea acesteia, DeAnna Bookert, și-a început cariera în birourile corporatiste și ar fi rămas acolo pentru a-și continua drumul către succes dacă nu ar fi descoperit ceva că există ceva mai important decât ea însăși, și anume împărtășirea dragostei sale pentru Iisus Hristos, și pentru tovarășul ei întru vorbire și scrieri inspiratoare. Asta se întâmpla în 2008.
Perlele au o istorie extrem de interesantă. Oficial, cea mai veche gemă a lumii, perla a fost venerată cu multă vreme înainte de istoria scrisă. Din acest motiv, descoperirea ei nu poate fi atribuită unei anumite persoane ori civilizații, și se crede că a fost găsită pentru întâia dată de oameni preistorici aflați în căutare de hrană de-a lungul țărmurilor mării.
Știm că au fost purtate ca podoabe în decurs de milenii grație unei dovezi arheologice dintr-un sarcofag al unei prințese persane datând din anul 420 î.Hr, una expusă în prezent la muzeul Louvre din Paris.
Perlele erau înmânate drept cadouri membrilor familiei regal chinezești încă din anii 2300 î Hr., iar în Roma antică erau considerate simboluri ale celui mai înalt statut social. Erau atât de prețuite încât, în secolul I d.Hr., Iuliu Cezar a impus o lege de limitare a purtării lor de către clasa conducătoare.
Perlele în simboluri, legende şi superstiţii
Abundența de perle naturale din Golful Persic le-a dăruit o mare importanță în culturile arabe, în care, într-o legendă, se afirma că erau alcătuite din stropi de rouă ce cădeau în mare ce erau înghițiți de stridii. Înaintea de apariția perlelor de cultură, Golful Persic era centrul comerțului de perle și o sursă notabilă de bogăție în regiune cu mult timp până la descoperirea petrolului de acolo.
Scurtă istorie a perlelor
- Secolul al V-lea î.Hr.: Romanii și egiptenii prețuiesc extrem de mult perlele și le folosesc că obiecte decorative.
- 1983: Fiul unui chef de tăieței japonezi, Kokichi Mikomoto, crează prima perlă de cultură din lume, prin introducerea unei particule iritante într-o stridie ce a stimulat-o să dea naștere unei perle.
- 2008: Studenta în marketing DeAnna Bookert este inspirată să-și împărtășească prin intermediul perlei dragostea pentru Iisus.
14 decembrie: Ziua Castanelor Coapte
- 2015: Media socială se focalizează pe cea dintâi celebrare a Zilei Poartă-ți Perlele.
Câteva lucruri interesante despre perle
- Cele mai scumpe perle de pe piață mondială sunt cele din Marea Sudului, care au, în mod natural, nuanțe de alb și auriu.
- O perlă naturală (numită frecvent perlă orientală) se formează când o particula iritantă își face drum în interiorul unor specii particulare de stridii, midii și scoici. Ca un mecanism de apărare, molusca secretă un fluid de acoperire a acelei particule. Strat peste strat al acestei acoperiri este depozitat pe iritant până când este creată o perlă strălucitoare.
- Perlele de apă dulce apar în lacuri, râuri și bălți cu apă proaspătă, îndeosebi în China. Deși cele mai multe sunt albe și se aseamănă cu perlele de cultură ayoka, ele pot fi produse în forme variate și într-o gamă largă de culori pastelate.
Niciun comentariu: