20 decembrie: Ziua Jocurilor
Anual, 20 decembrie este ziua dedicată tuturor jocurilor, de la cele video, în direct (live), până la cele de societate, de pe telefon și competițiilor de cunoștiințe generale. Acestea ne furnizează numeroase beneficii, reprezentând un mod distractiv de a ne petrece timpul și unul de a ne elibera de stres. Daca nu sunt în exces!
În plus, jocurile ne măresc capacitatea de a ne rezolva problemele, strategiile noastre în atingerea unui obiectiv, abilitatea de coordonare și comunicare, interacțiunea socială și îndemânarea de a ne ocupa de mai multe sarcini în același timp. Pot fi și o cale de motivare a învățăturii și una de înțelegere a altor culturi.
La origine, Ziua Jocurilor a fost numele unei convenții de gaming ce a avut loc în 1975. Sponsorizată de compania de producere de jocuri Games Workshop, convenția s-a desfășurat în Birmingham, Marea Britanie.
Această companie britanică, care începuse prin fabricarea de jocuri precum cel de table, s-a orientat mai târziu spre jocurile "fantasy", cum ar fi "WarHammer" (Ciocanul războiului).
Pentru acea vreme, convenția era una revoluționară, întrucât existau foarte puține prilejuri pentru jucători de a se aduna și a juca laolaltă. Un astfel de eveniment a contribuit, desigur, la extinderea scenei jocurilor din Marea Britanie. Curând, convenții de acest fel s-au inițiat și au devenit populare în SUA, fiind cele mai bune platforme de expunere de noi jocuri de către companiile specializate.
Repere din istoria Zilei Jocurilor
- 1972: Unul dintre cele mai timpurii jocuri video "arcade", "Pong", este lansat de Atari.
- 1975: Compania Games Workshop inițiază Ziua Jocurilor.
- 1980: Apare pe piață vestitul joc "Pac-Man".
- 1989: Nintendo lansează Gameboy și Sega Genesis, ambele apreciate ca platforme revoluționare.
- 1994: Sony aduce pe piață PlayStation, probabil cea mai populară platformă de jocuri, chiar și în prezent.
Lucruri interesante despre jocurile video
- Poate și din pricina pandemiei, numai în 2020, 2,7 miliarde de oamenii s-au desfătat cu jocurile video.
- Un studiu recent a constatat că vârsta medie a unui jucător/gamer este de 34 de ani.
- PlayStation de la Sony rămâne cea mai vândută consolă de jocuri dintotdeauna, care a avut peste 155 de milioane de vânzări până în prezent.
- Jocul clasic al lui Alexei Pajitnov, "Tetris", a fost subiectul unui studiu al cercetătorilor în 2019, prin care aceștia au descoperit că reduce traumele și poate vindeca, totodată, insomnia.
Așadar, pe data de 20 decembrie, poți fi mai impulsionat decât de obicei să îți poți instala aplicații, jocuri de pe Google Play Store ori de pe Apple App Store, ba chiar să crezi un joc, pornind de la un concept nou despre acesta, pe care să încerci apoi să-l fructifici în mediul online!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu