23 decembrie: Ziua Maratonului Filmelor de Crăciun

 Anual, pe 23 decembrie, este celebrată Ziua Maratonului Filmelor de Crăciun , o zi în care ni se sugerează să cuibărim sub o pătură cât mai călduroasă, având alături o ceașcă cu ciocolată fierbinte, crănțănelele noastre preferate, și să ne facem intrarea în spiritul sărbătorilor de iarnă urmărind nonstop filmele noastre favorite asociate cu Crăciunul.


De-a lungul timpului, peliculele de Crăciun s-au înscris în numeroase categorii, de la cele romantice, de dragoste și comedii, până la cele horror, de groază.          

        

23 decembrie: Ziua Maratonului Filmelor de Crăciun

Primul film de Crăciun din lume a fost unul mut, scurt, realizat în 1898, , intitulat "Santa Claus" ("Moș Crăciun"). Regizat de George Albert Smith și având o durată de numai un minut, a prilejuit cea dintâi apariție pe ecrane a Moșului. Filmul este despre doi copii care-l așteaptă cu nerăbdare pe Moș Crăciun, însă li se spune să meargă la culcare. În decursul nopții, Moșul coboară pe horn în casa lor și le lasă cadourile. 


Numeroase filme de Crăciun timpurii au fost scurte. Printre acestea pot fi menționate două adaptări ale scrierii "Un colind de Crăciun" a lui Charles Dickens, câteva de război, centrate pe scene de Crăciun și "It's a Wonderful Life" ("Este o viață minunată"), o peliculă de Crăciun care a avut un impact formidabil în 1946. 


Repere ale Zilei Maratonului Filmelor de Crăciun 


- 1898: Este creat primul film de Crăciun, "Santa Claus".


- 1972: Un Crăciun Înfricoșător (Bau!). Filmele "Silent Night" ("Noapte liniștită") și "Bloody Night" ("Noapte însângerată") lărgesc potențialul cinematografiei horror de Crăciun. 


- 1989: Pelicula americană "Național Lampoon's Christmas Vacation" (intitulată, în românește, "Un Crăciun de neuitat") popularizează termenul de "Ugly Christmas Sweater"/"Puloverul urât de Crăciun".


- 2013: Compania Disney lansează filmul 3D de animație "Frozen", care bate toate recordurile și continuă să creeze senzație și în anii următori. 


10 filme populare de Crăciun


- It's Wonderful Life (1946). George Bailey se simte părăsit de noroc și un înger din ceruri este trimis pentru a-i arăta cum ar fi fost viața dacă nu s-ar fi născut vreodată.


- Desigur, Home Alone (Singur acasă) (1990). În timpul vacanței de iarnă, băiatul de opt ani Kevin este lăsat din greșeală singur acasă de familie și ajunge să-și protejeze, cu ingeniozitate, locuința de doi hoți nătărăi. Acest film a fost votat ca fiind cel mai popular de Crăciun în numeroase forumuri și sondaje.


- Elf (2003). După revelația că este un om, și nu un elf, Buddy călătorește de la Polul Nord în New York pentru a-și găsi adevăratul tată.


- The Muppet Christmas Carol (Colinda de Crăciun Muppet) (1992). Iubitele personaje Muppet dau viață propriei lor ecranizări a romanului clasic al lui Charles Dickens "A Christmas Carol" / "O colindă de Crăciun".


- Gremlins (1984). Un băiat încalcă neintenționat 3 reguli despre îngrijirea noului său animal de companie, ceea ce duce la răspândirea unei hoarde de mici monștri răutăcioși în tot orașul său.


- Love Actually (Pur și simplu dragoste) (2003). Viețile amoroase ale opt cupluri diferite sunt urmărite în povești întrepătrunse, totul pe fundalul unui frumos peisaj al sezonului de Crăciun din Londra. 


22 decembrie: Ziua Oamenilor Scunzi


- Better Watch Out (Mai bine ai grijă) (2016). Dacă ești în căutarea a ceva  care să-ți dea fiori reci pe șira spinării, acesta este filmul cel mai potrivit pentru tine. O bonă (babysitter) trebuie să apere un copil de 12 ani de niște intruși, pentru a afla apoi că ceea ce se întâmplă este mai mult decât o simplă invadare a unei case!


- A Chrismas Carol (Un colind de Crăciun) (1999). Dacă nu ești un fan al păpușilor Muppet, te poți delecta cu o altă versiune de adaptare cinematografică a celebrei cărți a lui Charles Dickens, evidențiată prin interpretarea măiastră a lui Patrick Steward în rolul lui Scrooge.


- Die Hard (Greu de ucis) (1988). S-a dezbătut îndelung dacă Die Hard poate fi încadrat în categoria filmelor de Crăciun. Oricum, acțiunea este focalizată pe o petrecere prilejuită de acest eveniment, care se transformă într-o situație de luare de ostatici de către teroriști germani, iar un polițist (Bruce Willis ca John McClane) trebuie, într-un fel sau altul, să salveze Crăciunul!


- How Grinch Stole Christmas (Cum a furat Grinch Crăciunul) (2000). O dramă-comedie fantesy bazată pe cartea cu același titlu a lui Dr. Seuss, aduce în prim plan un personaj ciudat, Grinch, care urăște Crăciunul și este pornit să distrugă această sărbătoare și locuitorii din Whoville, pentru care Crăciunul reprezintă cel mai măreț eveniment al anului. 


23 decembrie: Ziua Rădăcinilor (Familiale)

23 decembrie: Ziua Maratonului Filmelor de Crăciun 23 decembrie: Ziua Maratonului Filmelor de Crăciun Reviewed by Diana Popescu on decembrie 22, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.