25 decembrie: Ziua Budincii de Crăciun
În cadrul măreței sărbători a Crăciunului, budinca (pudding) de Crăciun este la loc de cinste în Marea Britanie și Irlanda, și în alte țări în care a fost adusă de imigranții britanici și irlandezi. Își are originea în Anglia Medievală, și este cunoscută, uneori, ca "budinca de prune", deși se poate referi și la alte feluri de pudding-uri incluzând diverse fructe uscate.
Pudding-ul a fost extrem de mitologizat, inclusiv prin ideea că este, tradional, compusă din 13 ingrediente, simbolizând pe Iisus și pe cei 12 apostoli, sau ceea că a fost inventată de regele George I al Marii Britanii.
Rețetele timpurii cuprindeau cel puțin seu, fructe uscate, fărâmituri de pâine, făină, ouă și mirodenii, împreună cu lapte sau vin. Rețetele de mai târziu au ajuns să fie mai elaborate.
Multe gospodării englezești au propriile rețete de budincă de Crăciun, unele transmise în familie de la o generație la alta. Cum spuneam mai înainte, ingredientele tradiționale ale budincii de Crăciun erau, odată, scumpe sau de lux, precum mirodeniile dulci, importante în dezvoltarea unei bogate arome distinctive. Pudding-ul era frecvent foarte întunecat, aproape negru, ca rezultat al zahărului negru precum și al timpului îndelungat de gătire. Amestecul acestuia poate fi îmblânzit cu lichide cum ar fi sucul de fructe citrice, brandy și alte tipuri de alcool.
Budincile de Crăciun englezești sunt frecvent uscate puse în cârlige cu săptămâni mai înainte de fi servite, pentru a li se îmbunătăți aroma.
24 decembrie: Ziua Ajunului de Crăciun
Înaintea secolului al XIX-lea, pudding-ul de Crăciun englezesc era fiert într-o pânză textilă specială, și avea, adeseori, o formă rotundă. În epoca victoriană, se punea aluatul într-un vas, unde era supusă aburului, urmând apoi desfacerea ei și amplasarea sa pe un platou, precum și decorarea părții sale superioare cu o crenguță de ilice ("holly").
Niciun comentariu: