26 decembrie: Ziua Acadelei de Crăciun
An de an, ziua de 26 decembrie este dedicată acadelelor de Crăciun, dulciuri ce ne pot isca nostalgia legată de copilărie, care și-au făcut apariția în secolul al XVII-lea, pe tărâmurile germane, inițial cu o formă curbată reprezentând toiagurile păstorilor care au primit vestea nașterii lui Iisus Hristos.
Aceste delicii dulci erau înmânate în anii 1670 de către șeful corului din catedrala din Cologne, Germania, tinerilor săi cântăreți pentru a-i determina să mențină tăcerea în decursul lungii ceremonii a nativității, repunerii în scenă a nașterii lui Iisus!
În anii 1950, poate nu întâmplător, un preot catolic, a inventat prima mașină de producere industrială a acadelelor.
În a doua zi de Crăciun ne putem permite să ne odihnim, să ne reîncărcăm bateriile, inclusiv prin a ne trata cu astfel de dulciuri, eventual împreună cu o cană de ciocolată fierbinte.
25 decembrie: Ziua Budincii de Crăciun
O rețeta de desert populară în Occident constă din acadele sfărâmate, ciocolată albă și ciocolată cu lapte. Unii alătură acesteia un alt tip de desert denumit "scoarță de mentă".
Arome neobișnuite ale acadelelor
- Murături: Uneori, gustul acru al murăturilor furnizează un echilibru potrivit cu dulceața zahărului!
- Slănină: De fapt, "bacon", ce ne poate înlesni un mic dejun savuros alături de ouă prăjite.
- Găină la rotisor: Un prânz și un desert comprimate într-o acadea!
- Wasabi: O plantă numită și "hrean japonez", care poate adăuga un gust picant acadelelor prea dulci pentru unii!
Niciun comentariu: