28 decembrie: Ziua Sfinților Prunci Nevinovați
Ziua Sfinților Prunci Nevinovați este comemorată an de an pe 28 decembrie, ocazia cu care biserica catolică îi onorează pe primii martiri. Aceștia au fost copiii din Israel uciși de regele Irod în încercarea sa de a-l găsi și a-l da pieirii pe Pruncul Iisus.
Potrivit Bibliei, lui Irod îi era teamă de profețitul rege al evreilor și a fost mânios că nu aflase unde se afla de la magii care veniseră inițial la el în căutarea unui rege nou-născut. Furios că Iisus îi scăpase printre degete, Irod a poruncit omorârea tuturor băieților de sub doi ani din Betleem și din zonele învecinate cu acesta, sperând că astfel îi va lua viața lui Iisus.
Povestea din spatele Zilei Sfinților Prunci Nevinovați este parte a narării nativității din Evanghelia după Matei, care descrie violențele comise de Irod.
Conform bisericii catolice, acești prunci martiri sunt sfinții patroni ai tuturor copiilor.
Ziua Sfinților Prunci Nevinovați a fost, la început, celebrată odată cu Epifania. În secolul al V-lea a devenit, însă, o sărbătoare independentă. În Roma antică, data de 28 decembrie era o zi tradițională de post și doliu.
Au existat multe schimbări în modul în care a fost celebrată Ziua Sfinților Prunci Nevinovați de-a lungul anilor. La un moment dat, o componentă a Sărbătorii Nebunilor, una în care copiii erau încurajați să se distreze și să facă șotii, aceasta a fost condamnată și eliminată în jurul anilor 1.400 în unele regiuni ale Europei.
Repere din istoria Zilei Sfinților Prunci Nevinovați
- Anul 40 d.Hr.: Crima lui Iros este menționată de către Macrobius în lucrarea sa "Saturnalia".
- Anul 458 d.Hr.: Este celebrată pentru întâia oară Ziua Sfinților Prunci Nevinovați, așa cum se specifică în Sacramentarium Leonianum, cea mai veche scriere liturgică ajunsă până în zilele noastre a ritului roman.
- Anul 500 d.Hr.: Episcopul de Ruspe consemnează în scris această sărbătoare, pe atunci parte a Epifaniei.
27 decembrie: Ziua Vizitează o Grădina Zoologică
- Anul 1960: Straiele purtate de obicei de clericii catolici pentru a onora pruncii martiri se schimbă din culoarea violetă în cea roșie.
Fapte interesante despre Ziua Sfinților Prunci Nevinovați
- Sfântul copil Sicarius din Betleem sau din Brantôme este o victimă presupusă a masacrului lui Irod.
- De asemeni, se crede ce Sfântul Charlemagne a fost unul dintre copii uciși la Betleem.
- Biserica Sfântului Paul/Pavel din Afara Zidurilor din Roma și alte biserici dețin moaște ale băieților omorâți de Irod.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu