30 decembrie: Ziua de Plănuire a Rezoluțiilor pentru Noul An

 Având loc anual pe 30 decembrie, Ziua de Plănuire a Rezoluțiilor pentru Noul An marchează intrarea pe ultima sută de metri a stabilirii obiectivelor pentru acesta. Știai că unul din trei oameni eșuează să-și pună în aplicare rezoluțiile de Anul Nou chiar din luna ianuarie? Și, că numai 10% dintre oameni reușesc să-și îndeplinească aceste năzuințe, aspirații, de-a lungul anului? Deși există multe explicații pentru asta, este necesar să ne definim în mod clar rezoluțiile și să ne dedicăm lor înainte de începerea noului an, astfel încât să avem mai multe șanse de succes din acest punct de vedere.


Tradiția de adoptare a unor rezoluții pentru Anul Nou a început în cadrul Festivalului babilonian al Akita, cu peste 4000 de ani în urmă. Durând 12 zile, această sărbătoare onora "renașterea lumii naturale" și cu prilejul său, era încoronat un nou rege, se plantau grânele și se făceau promisiuni zeilor. Babilonienii credeau că dacă aceste promisiuni sau rezoluții erau împlinite, zeii lor erau fericiți, în loc de a deveni mânioși, răzbunători.  

                                  

30 decembrie: Ziua de Plănuire a Rezoluțiilor pentru Noul An

În anul 153 î.Hr., în cinstea zeului Ianus, ziua de 1 ianuarie a fost declarată ziua de început al anului de către Senatul Roman. Ianus era o divinitate cu două fețe, care avea abilitatea de a privi înainte și înapoi în timp, simbolizând de aceea și sfârșitul unui an și debutul altuia. Însă, abia după circa 100 de ani, în 46 î.Hr., conceptul de an nou începând pe 1 ianuarie a fost făcut oficial și efectiv de către Iulius Cezar. Asemeni babilonienilor, romanii își transmiteau promisiuni despre comportamentele lor în noul an zeului Ianus. 


În vremea Evului Mediu, "Peacock Vow" / "Jurământul Păunului" era reînnoit în fiecare an. Consta, esențial, din rezoluții pe care cavalerii se angajau să le urmeze, astfel încât să susțină codul cavalerismului. Aceștia își puneau mâinile pe un păun gătit și își reafirmau făgăduința de a proteja onoarea și statutul de cavaler.


Repere din istoria Zilei de Planuire a Rezoluțiilor pentru Noul An


- Anii 3.000 î.Hr.: Egiptenii antici celebrează "Wepet Renpet", adică "Deschiderea Anului".


- Anul 46 d.Hr. : Iulius Cezar inventează un nou calendar și proclamă 1 ianuarie drept cea dintâi zi a anului.


- Anul 1.671: Scriitoarea scoțiană Anne Halkett își notează angajamentele în jurnalul său, pe care le intitulează "rezoluții".


- 1.813: Prima utilizare înregistrată a termenului "rezoluție de anul nou" este publicată într-un ziar din Boston, SUA.


Cele mai frecvente rezoluții de Anul Nou


Într-un sondaj cuprinzând 2.000 de persoane, primele 5 rezoluții de Crăciun au fost:


- Economisirea de bani sau cheltuieli mai mici.


- Învățarea a ceva nou.


- Renunțarea la fumat.


- Mai multe cărți citite.


- Schimbarea serviciului.


Topul motivelor pentru care oamenii nu reuseasc să-și îndeplinească rezoluțiile de Anul Nou


- Nu reușesc să urmeze cu adevărat un angajament, cât un vis.


- Incapacitatea de a-și prioritiza o rezoluție îndeajuns de mult timp.


29 decembrie: Ziua cu ce trebuie încă să mai Faci


- Dificultăți minore.


- Un progres mai lent decât cel așteptat. Unii ajung să se descurajeze după ce nu văd rezultate rapide, ba chiar imediate ale acțiunilor de a-și transpune în realitate o rezoluție.


- Întrucât rezoluțiile sunt personale, multe persoane nu izbândesc în a și le îndeplini deoarece le lipsește un sprijin care să-i mențină să se dedice acestora. 


30 decembrie: Ziua Festivității Familiale a Acelor Căzute din Brad

30 decembrie: Ziua de Plănuire a Rezoluțiilor pentru Noul An 30 decembrie: Ziua de Plănuire a Rezoluțiilor pentru Noul An Reviewed by Diana Popescu on decembrie 29, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.