5 decembrie: Ziua Internațională a Voluntarului pentru Dezvoltarea Economică și Socială
ONU marchează anual pe 5 decembrie Ziua Internațională a Voluntarului pentru Dezvoltarea Economică și Socială. Una cunoscută și ca Ziua Internațională a Voluntarului, aceasta oferă voluntarilor oportunitatea să lucreze împreună la proiecte și campanii și promovează contribuțiile lor la dezvoltarea economică și socială la niveluri locale, naționale și internaționale.
De-a lungul anilor, guverne, organizații de afaceri și nonprofit, precum persoane individuale își aduc aportul la Ziua Internațională a Voluntarului pentru Dezvoltarea Economică și Socială prin activități variate, incluzând:
- Proiecte comune de voluntariat.
- Parade, marșuri și demonstrații.
- Ceremonii de premiere a voluntarilor care s-au remarcat prin realizări semnificative pentru comunitățile lor.
- Campanii de "donare de timp", ce apelează la serviciul voluntarilor pentru anumite proiecte.
- Campanii lansând programe de voluntariat ca parte a responsabilității comune.
- Competiții ale voluntarilor.
- Activități și evenimente care promovează impactul voluntariatului și Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă ale ONU.
- Ajutor pentru eradicarea sărăciei.
- Realizarea unei educații primare universale.
- Promovarea egalității între genuri și împuternicirea femeilor.
- Reducerea mortalității copiilor și îmbunătățirea sănătății maternale. Stoparea și micșorarea răspândirii HIV/SIDA, a malariei și a altor boli majore.
- Sprijin în asigurarea sustenabilității mediului înconjurător.
4 decembrie: Ziua Mondială a Conservării Vieții Sălbatice
În fiecare an, Adunarea Generală a ONU invită guvernele să celebreze Ziua Internațională a Voluntarului pentru Dezvoltarea Economică și Socială (adoptată prin rezoluția A/RES/40/212 din 17 decembrie 1985). Drept rezultat al acestei rezoluții, guvernele, ONU și organizațiile sociale civile lucrează laolaltă cu voluntari din toată lumea pentru a marca acest eveniment din 5 decembrie.
În 2001, Anul Internațional al Voluntarilor, Adunarea Generală a adoptat un set de recomandări despre căile prin care guvernele și ONU pot sprijini voluntariatul și cerut că acestea să fie răspândite cât mai extins. Anul Internațional al Voluntarilor a țintit să stimuleze dezbateri pe tema voluntariatului din politică națională și cea internațională, și să militeze pentru recunoașterea, facilitarea și promovarea acțiunilor de parteneriat.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu