6 decembrie: Ziua Pune-ți Proprii Pantofi

 Ziua Pune-ți Proprii Pantofi, ce are loc an de an pe 6 decembrie, ne îndeamnă să ne simțim în propriile încălțări la fel de bine cum ne putem simți în propria piele. Întrucât originile sale sunt complet necunoscute, creatorul acestei zile ne-a dat frâu liber în a ne folosi imaginația. Ne putem rezerva această zi pentru a merge țanțoși, cu mândrie, în propriile încălțări sau pentru a învăța un copilaș cum să-și pună în picioare pantofiorii săi (dupa ce și-a gasit in ei darurile de la Moș Nicolae).


Pantofii au fost o componentă importantă a garderobei umane din timpuri străvechi. De fapt, cea mai veche, bine păstrată încălțăminte din lume a fost descoperită în Armenia, și se estimează că a fost purtată acum circa 5.000 de ani!  

                                 

6 decembrie: Ziua Pune-ți Proprii Pantofi

La începuturi, pantofii erau foarte simpli și erau utilizați pentru motive cât se poate de practice, cum ar fi protejarea picioarelor mai degrabă decât pentru confort ori modă. 


Confecționate din frunze de palmier, fibră de papairus și piele crudă, primele sandale, plate și legate în partea inferioară a piciorului, au apărut în Egiptul antic. Inițial, numai clericii și faraonul purtau sandale dar, mai târziu, au fost folosite de pe larg de toții egiptenii, fiind totuși de culori diferite, ce simbolizau diverse clase sociale.


În decursul Renașterii, regalitatea europeană apela frecvent la pantofi cu tocuri înalte, de până la 30 de centimetri, pentru a-și arăta astfel superioritatea. Totodată, acest lucru le permitea celor cu sânge albastru să calce prin bălți fără a-și uda picioarele! Aceștia au fost primul tip de pantofi cu o platformă modernă. Regele Ludovic al XIV-lea al Franței a avut un rol semnificativ în creșterea popularității tocurilor înalte. Chiar și în prezent, încălțările bărbătești cu toc înalt sunt numite pantofi franțuzești de mulți istorici ai modei. 


Încălțămintea nu a început să fie cu adevărat influențată de modă până în perioada barocă, când modelul pantofilor unei persoane era un indicator al statutului sau social. Cu cât erau mai înalte tocurile, cu atât mai înalt era și statutul!


5 decembrie: Ziua Internațională a Voluntarului pentru Dezvoltarea Economică și Socială


Cea mai mare dezvoltare în producerea de pantofi s-a petrecut în decursul revoluției industriale. Inventatori din Marea Britanie și America au dezvoltat atunci o mașină de coasere a pantofilor, ceea ce a permis producția de masă a încălțărilor din textile. Jan Ernst Matzeliger a pus apoi la punct o metodă de fabricare a pantofilor în număr de 700 de perechi pe zi. Încălțămintea a devenit accesibilă tuturor și, în cele din urmă, de la mijlocul secolului al XIX-lea, pantofii au fost personalizați pentru piciorul drept, respectiv cel stâng. 


Putem celebra Ziua Pune-ți Proprii Pantofi cumpărându-ne, desigur, o nouă pereche de încălțări, eventual una potrivită anotimpului rece. Măcar pe 6 decembrie ar trebui să ne permitem așa ceva. De asemeni, putem face cadou o pereche unui om defavorizat de soartă.


6 decembrie: Ziua Copacului cu Mănuși

6 decembrie: Ziua Pune-ți Proprii Pantofi 6 decembrie: Ziua Pune-ți Proprii Pantofi Reviewed by Diana Popescu on decembrie 05, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.