8 decembrie: Ziua Bhodi

 Ziua Bodhi este celebrată anual în Japonia, și nu numai acolo, pe 8 decembrie. Ea cade, de obicei, în a opta zi din cea de-a douăsprecea zi a calendarului lunisolar. La japonezi, această zi este marcată drept Rohatsu, și a fost consacrată pe această dată când împăratul Meiji a început occidentalizarea Japoniei și a introdus și aici calendarul gregorian. Este o zi de reînvigorare spirituală benefică multor oameni!


Ziua Bhodi este centrată pe momentul  care a avut loc acum circa 2.500 de ani, când Siddartha Gautama a atins iluminarea și a devenit Buddha sau "cel trezit". Potrivit legendei, el respins stilul de viață luxos al unui prinț. La vârsta de 29 de ani și-a părăsit privilegiile de nobil și a plecat într-o îndelungată călătorie de adâncă introspecție pentru a căuta semnificația vieții.

                      

8 decembrie: Ziua Bhodi

A meditat în Bodh Gaya, o localitate din nord-estul Indiei, sub un copac Peepal ( o specie de smochin Banyan), faimos și în prezent și cunoscut ca și copacul Bodhi, și acolo a reușit să mediteze până a a ajuns la iluminare ori "bodhi". A fost astfel capabil să vadă cum orice și oricine erau conectați și, în acest mod, a ajuns la o stare de iluminare care l-a condus către întrezărirea celor Patru Adevăruri Nobile: Dukkha (nesatisfacerea), Samudaya (înăltarea), Nirodha (cedarea) și Magga (calea) în care sunt amplasate Calea înnoptită.


Buddhiștii comemorează această zi meditând, studiind "dharma" (Adevărul universal sau legea universală), recitand sutre (texte buddhiste) și făcând fapte bune pentru alte ființe.  Unii oameni marchează ziua într-un mod mai tradițional prin prepararea de ceai și prăjituri specifice. Plantările de copaci Bodhi se desfășoară în întreaga lume și sunt, de obicei, acompaniate de ceremonii ale ceiului, în vreme ce tămâia, parfumuri aromatizate și lumini multicolore prind viață în lunea următoare în capitala Tokyo și toate orașele și satele japoneze. 


Scurtă istorie a Zilei Bhodi


- 528 î.Hr.: Atingerea iluminării. Siddartha Gautama își petrece timpul în introspecție și meditație după ce ajunge la iluminare.


- Secolul al VII-lea d.Hr.: Călătorul chinez Xuanzang descrie în detaliu copacul Bhodi.


- 1881: După ce copacul Bodhi originar, care începuse să putrezească, este distrus într-o furtună, arheologul britanic Alexender Cunningham plantează un altul, nou.


- 1989: Ca un gest pentru pacea lumii, guvernul indian onorează Nihon-Ji cu un lăstar din copacul Bhodi.


Lucruri interesante despre Ziua Bhodi


- Deși nu există un salut tradițional asociat cu Ziua Bhodi, este potrivit să te adresezi unui prieten sau coleg care celebrează acest eveniment cu cuvintele "O Zi Bodhi Fericită" ori "O Zi Bodhi Binecuvântată". 


- Nirvana, starea finală la care aspiră toți buddhiștii să ajungă, înseamnă încetarea dorințelor lumești și, prin urmare, sfârșirea suferinței. 


7 decembrie: Ziua Vatei de Zahăr


- Copacii Bodhi au un trăi îndelungat, spunându-se despre un specimen că ar fi mai vârstnic de 3.000 de ani. Ei cresc la până 30 de metri înălțime, cu o coroană de până la 30 de metri în diametru.


- În iconografia religioasă, frunzele unui Bhodi sunt aproape întotdeauna reprezentate ca având formă de inimă.


-Descendentul arborelui Bodhi originar, copacul Mahabodhi, este o destinație frecventă pentru pelerini și este unul dintre cele mai importante patru locuri ale pelerinajului buddhist. 


Ziua Bhodi ne îndrumă să aflăm înțelesul vieților noastre și să trăim scoțând la iveală tot ce este mai bun în sinele nostru. Ne sprijină, totodată, să ne adâncim spiritualitatea și ne îndrumă către un bine comun. 


8 decembrie: Ziua Pretinde că Ești un Călător în Timp

8 decembrie: Ziua Bhodi 8 decembrie: Ziua Bhodi Reviewed by Diana Popescu on decembrie 07, 2021 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.