1 februarie 2022: Ziua Anului nou Chinezesc
Dacă simți pământul cutremurându-se sub picioarele tale pe 1 februarie 2022, nu intră în panică! Este vorba, pur și simplu, de începerea Anului Nou Chinezesc, sărbătorit de 20% din populația globului, cu o grămadă de artiicii, mâncare bună și plicuri roșii și binecuvântări pentru fiecare!
Când este Anul nou Chinezesc?
Anul Nou Chinezesc sau Anul Nou Lunar, este un festival durând 15 zile, celebrat anual, în funcție de apariția lunii noi. Evenimentul este cunoscut și ca Festivalul Primăverii. Fiecare an chinezesc este asociat cu unul din animalele din astrologia chinezească. Iată pe ce dată Anul Nou Chinezesc începe în următorii ani: 2022 - 1 februarie, 2023 - 28 februarie, 2024 - 10 februarie, 2025 - 29 ianuarie.
Istoria Anului Nou Chinezesc
Anul Nou Chinezesc este o sărbătoare majoră în Marea Chină, care a influențat puternic și alte culturi învecinate cu aceasta. Astfel celebrări ale acestuia au fost asimilate în Anul Nou Coreean, Tet și Vietnam și Losar din Tibet. Anul Nou Chinezesc este marcat, de asemeni, în țări cu un număr mare al populației chinezești, precum Singapore, Indonezia, Malaezia, America de Nord și Europa.
Anul nou chinezesc – Simboluri și semnificații
În 1928, în China, partidul Kuomintang a decretat ca Anul Nou Chinezesc să aibă loc numai pe 1 ianuarie, conform calendarului gregorian, dar această hotărâre a fost abandonată din cauza copleșitoarei opoziții a populației. În 1967, în decursul "revoluției culturale" chinezești, celebrările Anului Nou Chinezesc au fost interzise. Consiliul de stat al republicii populare a Chinei și-a anunțat cetățenii că trebuie să-și schimbe obiceiurile, având în schimb, un "revoluționar" Festival al Primăverii! Totodată, consiliul a atras atenția că, întrucât oamenii trebuie să muncească în Ajunul Anului Nou Chinezesc, nu vor mai fi liberi în decursul Festivalului Primăverii. Totuși, celebrările au fost reinstaurate în perioada reformei chinezești (de alaltăieri!).
1 februarie: Ziua Citește cu Voce Tare
Sărbătoarea a fost, din vechime, dedicată onorarii zeilor și străbunilor. În China, obiceiurile și tradițiile de sărbătorire a Anului Nou sunt variate. Seara anterioară intrării în acest an este considerată o ocazie pentru familiile chinezești de a se aduna pentru o cină de reunire anuală. Se obișnuiește, de asemeni, ca fiecare familie să facă o curățenie totală în casă, astfel încât să "măture" orice ghinion și să facă loc norocului viitor.
Niciun comentariu: