13 ianuarie: Ziua Pauzei pentru Poezie
Pe 13 ianuarie, Ziua Pauzei pentru Poezie ne sugerează să celebrăm poetul dinlăuntrul sufletului nostru, să scriem propriile noastre poeme sau să le recitim pe cele ale scriitorilor noștri preferați. Unii zic că, în această zi, poețîi își iau o pauză de la scriere, permițându-le oamenilor obișnuiți să se ocupe de așa ceva, să le preia "responsabilitățile", să fie fie inspirați de muzele lor...
Există numeroase poeme despre care se pretinde că au fost cele dintâi din istoria umană, dar cel mai îndreptățit pentru această poziție pare să fie "Epopeea lui Ghilmames", unul descriind povestea lui Noe și a arcei sale. Se estimează că acest poem a apărut în toate civilizațiile și ar fi mai vechi de 4.000 de ani. A fost consemnat în diverse culturi, inclusiv din Africa, Valea Indresului și Sumeria și a fost redat în scrieri precum imnuri sau texte ale unor cântece. În Hinduism, Rigveda este considerată una din cele mai vechi antologii de înșiruiri de poeme, fiind scrisă în anii 2.000 î. Hr.
Mai târziu, în anii 350 î.Hr., Aristotel a a definit genurile poeziei ca epic, comic și tragic. Poezia a devenit foarte populară printre oamenii din Orientul Mijlociu în secolele următoare. În Europa, poezia a înflorit îndeosebi în decursul Renașterii, fiind, totuși, destinată celor bogați și elitei din acele vremuri.
Repere din istoria Zilei Pauzei pentru Poezie
- Anii 4.000 î.Hr.: Este scris primul poem cunoscut, mesopotamian, "Epopeea lui Ghilgalmes".
- Anii 2.000 î.Hr.: Este creat "Rigveda", unul dintre cele mai vechi manuscrise din Hinduism.
- Anii 2.000 d.Hr.: Este întemeiată Ziua Pauzei pentru Poezie.
Lucruri interesante despre poezie
- Lui Gottlob Burmann, poet german îi displăcea litera "r", evitând-o frecvent să o folosească chiar și în conversație.
- Frica de poezie este cunoscută ca și "metrofobie".
12 ianuarie: Ziua Sărută pe Cineva Roșcat
- Cu peste 100.000 de versuri, "Mahabharata" este cel mai lung poem cunoscut.
-În Singapore a fost inventată "poezia dublă lineară", în care poemele sunt scrise în două coloane verticale, și pot fi citite atât vertical, cât și orizontal.
Ziua de 13 ianuarie ne permite să ne dezvăluim latura creativă a personalității noastre. Ne oferă oportunitatea de a scrie poezii, poeme, și a ne pune la treabă creativitatea, a ne îmbogăți vocabularul și a ne perfecționa limbajul!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu