16 ianuarie: Ziua Mondială a Zăpezii
Ziua Mondială a Zăpezii, marcată anual în a treia duminică a lunii ianuarie (în 2022, pe 16 ianuarie), care ne face în ultima vreme să ne punem mai des întrebarea lui Francois Villon "Mais où sont les neiges d'antan?" ("Dar unde sunt ninsorile de altădată"), a fost creată de Federația Internațională de Schi (FIS). În 2023, pică pe 15 ianuarie, în 2024 pe 21 ianuarie, în 2025 pe 19 ianuarie, iar în 2026 pe 18 ianuarie.
Obiectivul Zilei Mondiale a Zăpezii este de a crește participarea copiilor la sporturi asociate cu neaua, precum schiul și snowboarding-ul, dar și de a aduce familiile laolaltă în activități, distracții țînând de zăpadă.
Cea dintâi celebrare a Zilei Mondiale a Zăpezii s-a petrecut în ianuarie 2012, ca faza a două a campaniei "Aduceți Copiii la Zăpadă" (cu debutul în 2007) a Federației Internaționale de Schi.
În 1910, delegați ai 10 națiuni s-au adunat laolaltă pentru a forma Comisia Internațională de Schi în Christiana, Norvegia. Această comisie și-a schimbat numele în FIS în 1924. În zilele noastre, peste 180 de organizații naționale de schi sunt membre ale Federației. Cu sediul în Elveția, FIS este responsabilă pentru o serie de activități corelate cu neaua, de la diverse stiluri de schiat la snowboarding.
Potrivit fostului președinte FIS, Gian Franco Kasper, "Copiii sunt viitorul nostru. În fiecare și oricare sezon vedem copiii apucându-se de sporturi de iarnă pentru prima oară. Nu contează dacă vor crește ca schiori de top, ci ne dorim să-i vedem crescând cu schiul și snowboarding-ul ca o parte a vieții lor."
Zăpada: Simbol și semnificație
Aceasta este viziunea pe baza căreia a fost lansată campania, una care le oferă celor mici nu numai șansa de a se bucura de zăpadă, cât și cea de a-i educa despre siguranță în nea, beneficiile extrase pentru sănătate din activitatea fizică în mediul înconjurător.
Repere din istoria Zilei Mondiale a Zăpezii
- Anii 5.100 î.Hr: Perioada din care provin cele mai vechi schiuri, descoperite în sculpturi în piatră din Scandinavia.
- 1.206: Prințul de doi ani Haakonsson, moștenitorul tronului Norvegiei, este escortat în siguranță la Birkebeiners. Călătoria sa este imortalizată cu o cursă de schi.
- 1883: Apar evenimente de schiat "cross-country" și sărituri cu schiurile. De asemeni, se organizează primele competiții de schiat pentru femei.
- 1910: Pe 18 februarie este constituită, în Norvegia, Comisia Internațională de Schi.
- 2012: FIS pune la punct prima celebrare a Zilei Internaționale a Zăpezii, cu organizații participante din toată lumea.
Precizări despre Ziua Internațională a Zăpezii
- O ninsoare abundentă dă oamenilor senzația că trecerea timpului s-a încetinit și le oferă oportunitatea de a se bucura de frumusețea zăpezii. Studiile au arătat că o zi cu o nea neașteptată este mai sănătoasă decât una planificată, întrucât zăpada este percepută ca un fel de dar din ceruri.
15 ianuarie: Ziua Pălăriei / Căciulii
- Sezonul iernii este o parte importantă a sistemului climatic al pământului. Stratul de zăpadă are proprietăți de reflexie mai mari decât rocile, ceea ce ajută la regularizarea temperaturii pământului și, odată cu topirea sa, apă rezultată sprijină umplerea râurilor și apelor stătătoare din multe regiuni de pe glob.
- Zăpada nu este albă! De fapt, este translucidă, parțial transparentă, și pare să fie albă pentru ochii noștri din cauza refractiei.
- Contrar credinței multora, nu toți fulgii de nea sunt unici. În 1988, omul de știință Nancy Knight a descoperit doi fulgi de zăpadă identici.
- Frica de zăpadă este numită "chionofobie".
Niciun comentariu: