24 ianuarie: Ziua Calculatorului Macintosh
Ziua Calculatorului Macintosh, marcată anual pe 24 ianuarie, celebrează aceeași zi din 1984, când primul computer Macintosh, precursorul lui Apple de acum, a fost introdus publicului. Macintosh sau, mai simplu, Mac, a fost lansat pe piață ca o opțiune alternativă față de alte calculatoare, deschizând o nouă epocă a libertății și creativității. Continuă să fie sistemul preferat pentru numeroși oameni pasionați de tehnologie de pe tot globul.
Proiectul Macintosh a început în 1979, când Jeff Raskin, un angajat al companiei Apple, a propus un computer ușor de folosit, cu un cost atrăgător pentru consumatorul mediu. A vrut să boteze calculatorul McIntosh, după tipul să preferat de măr, dar denumirea s-a schimbat în Macintosh din motive legale.
În septembrie 1979, lui Jeff Raskin i s-a permis să angajeze personal pentru proiect, iar el l-a îmbarcat în acesta pe vechiul său coleg Brian Howard. Mai târziu, l-a angajat și pe Steve Jobs ca și conducător de proiect, pecetluind astfel viitorul calculatoarelor Apple în istoria tehnologiei.
Oricum, într-un interviu din 2013, Steve Wozniac a dat de înțeles că Raskin a condus numai faza inițială de design și dezvoltare a computerului Mcintosh. Raskin a părăsit temporar compania după ce a avut un traumatizant accident de avion, iar în 1981 locul i-a fost luat de Steve Jobs.
În același interviu, Wozniac a declarat Mcintosh-ul original a "eșuat" sub coordonarea lui Jobs și că a devenit de succes după plecarea lui. De asemeni, a apreciat că succesul fundamental al calculatorului a fost datorat unor oameni că John Sculley, "care a lucrat la construirea pieții pentru Mcintosh când Apple era pe ducă".
Ajungând apoi aproape peste noapte la o evaluare de 300 de milioane de dolari, Apple a devenit astfel compania cu cea mai rapidă creștere din istoria SUA. Cu peste 50 de companii dornice să apuce o bucățică din piața Apple, una singură a rămas deoparte, și anume IBM. Așa a debutat una din cele mai dure rivalități din domeniul corporațiilor.
Macintosh a continuat să ia parte la bătălia formidabilă împotriva IBM, iar după ceva timp, Apple a învins prin introducerea i-Phone și iMac.
Repere din istoria Zilei Calculatorului Macintosh
- 1979: Inițierea proiectului Macintosh.
- 1984: Macintosh este lansat de o reclamă în valoare de 1,5 milioane de dolari, inspirată de Gorge Orwell, intitulată "1984" și regizată de Ridley Scott.
23 ianuarie: Ziua Scrisului de Mână
- 1987: Apple folosește avantajul noii tehnologii Motorola, care permite o viteză mai mare a calculatorului și introduce Macintosh II cu prețul sub 5.500 de dolari.
- 1998: Apple aduce pe piață noul iMac, un computer "totul în unu", cu o carcasă caracteristică translucidă.
Lucruri interesante de Macintosh
- Macintosh nu a fost primul calculator Apple. Computerul pentru acasă Apple I a fost lansat în 1976. Din cele 200 de bucăți rămase, numai 6 se crede că mai sunt funcționale și unul dintre ele a fost vândut cu circa 407.000 dolari la o licitație din 2012.
- Ronald Wayne a creat primul logo Apple și manualul de utilizare al computerului Apple I. Și-a vândut partea de acțiuni pentru 1.500 de dolari după numai două săptămâni pentru a-și achita o datorie. Acțiunile sale ar fi valorat în prezent 22 de miliarde de dolari!
- După mai puțin de 18 luni de la introducerea Macintosh, Steve Jobs a fost înlăturat din poziția de CEO al Apple, după o luptă pentru putere cu consiliul directorilor. S-a întors abia în 1996.
- Calculatorul extrem de scump Apple Lisa, care l-a precedat pe Mac, a fost numit după fiica lui Steve Jobs, Lisa.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu