27 ianuarie: Ziua Mondială de Rememorare a Holocaustului
Data de 27 ianuarie a fost desemnată de Adunarea Generală a ONU drept Ziua Mondială de Rememorare a Holocaustului. Începând cu anul 2005, ONU și statele sale membre organizează cu acest prilej comemorări de marcare a aniversării eliberării celor care mai erau în viață în lagărul de concentrare Auschwitz-Birkenau, onorare a celor șase milioane de victime evreiești ale holocaustului și a altor de milioane de alte victime ale nazismului.
Pe 1 noiembrie 2005, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția 60/7 de instituire a datei de 27 ianuarie ca Ziua Mondială de Rememorare a Holocaustului. Această rezoluție sprijină și dezvoltarea de programe educaționale de reamintire a holocaustului și de prevenire a unui viitor eventual genocid.
Rezoluția respinge, de asemeni, orice formă de negare a existenței holocaustului. Încurajează, totodată, statele membre ale ONU să prezerve locuri pe care naziștii le-au utilizat în așa-numita "soluție finală", cum ar fi centre de ucidere, închisori și lagăre de concentrare. Pornind de la Declarația Universală a Drepturilor Umane, rezoluția condamnă toate tipurile de "intoleranță religioasă, incitare, hărțuire sau violență împotriva unor persoane ori comunități care se bazează pe originea etnică și credință religioasă" în întreaga lume.
Prima ceremonie de comemorare a avut loc pe 27 ianuarie 2006, la sediul ONU din New York, la ea participând 2.200 de persoane. Întrucât ceremonia a fost difuzată în direct la televiziune, mult mai mulți oameni de pe tot globul au fost capabili să o urmărească.
26 ianuarie: Ziua Internațională a Vămii
Tema Zilei Mondiale de Rememorare a Holocaustului din 2021 s-a centrat pe recuperare și reconstituire. A examinat atât urmările holocaustului, cât și eforturile în desfășurare contra antisemitismului, dezinformării și discursului de ură.
În 2022, tema acestei zile este "Amintire, Demnitate și Justiție". Scrierea și amintirea istoriei conferă demnitate și justiție celor pe care torționarii lor au intenționat să-i oblitereze, să-i condamne uitării. Păstrarea în siguranță a mărturiilor istorice, reamintirea victimelor, împiedicarea distorsionării istoriei contracarează antisemitismul contemporan.
Niciun comentariu: