30 ianuarie: Ziua Mondială a Leprei
Ziua Mondială a Leprei, marcată anual în ultima duminică a lunii ianuarie (în 2022, 30 ianuarie) țintește să crească conștientizarea despre o boală gravă pe care mulți oameni, în special din țările dezvoltate, tind să creadă dispărută de pe suprafața pământului. În următorii ani, această zi pică astfel: 2024 - 28 ianuarie, 2025 - 26 ianuarie, 2026 - 25 ianuarie.
Lepra este o boală infecțioasă provocată de un anumit tip de bacterie care atacă sistemul nervos al corpului uman, afectând, în general, mâinile, picioarele și fața.
Constitue o infecție bacterială pe termen lung, ce poate conduce la deteriorări permanente și ireparabile ale nervilor, tractului respirator, pielii și ochilor. Determină, totodată, pierderea simțului în zonele afectate. Adeseori, o persoană bolnavă nu poate simți durerea din regiunea infectată, ceea ce duce la neglijarea rănirii ori răni neglijate, rezultând, în cele din urmă, pierderea unor membre, părți ale trupului. De asemeni, o persoană infectată poate avea o oarecare slăbiciune musculară și o vedere slabă.
Leprei i se spune și boala Hansen, fiind numită astfel după doctorul norvegian Gerhard Henrik Armauer Hansen, cunoscut pentru identificarea bacteriei care generează lepra.
Pentru a crea conștientizarea despre boală, mai cu seama în privința implicațiilor sale socio-economice, filantropul francez Raoul Follereau a întemeiat Ziua Mondială a Leprei în 1954.
În India, acest eveniment are loc pe 30 ianuarie odată cu aniversarea morții apostolului păcii, Mahatma Ghandi, în semn de respect pentru compasiunea sa de neclintit pentru oamenii afectați de lepră.
29 ianuarie: Ziua Liber-Cugetătorilor
Cu toate că, în prezent, este vindecabilă și rară în țările dezvoltate, boala este însoțită de un stigmat. În India, Brazilia și Indonezia, în care se înregistrează numărul maxim de cazuri, persoanele infectate sunt frecvent discriminate și ostracizate, ceea ce duce pentru ele la lipsa de acces la o îngrijire medicală corespunzătoare, tratament și chiar la negarea drepturilor lor umane de bază.
Precizări despre lepră
- Lepra nu este extrem de contagioasă. Contactul întâmplător cu o persoană infectată (strângerea mâinilor, îmbrățișarea ori aflarea în imediata apropiere a acesteia) nu duc la răspândirea leprei. De fapt, cineva se poate infectă numai după un contact îndelungat cu oameni bolnavi.
- Pe plan global, un număr estimat de la 2 la 3 milioane de oameni au dizabilități create de această boală.
- În 2019, aproape 15.000 de copii au fost diagnosticați cu boala Hansen.
Niciun comentariu: