8 ianuarie: Ziua Băii cu Clăbuci / Spumă
Ziua Băii cu Clăbuci / Spumă din 8 ianuarie ne îmboldește an de an să ne amintim deliciile unei astfel de îmbăieri. Clăbucii apei înspumate sunt ideali după o zi de muncă grea, și ne dăruiesc un răsfăț care are capacitatea să ne relaxeze mușchii și să ne împrospăteze pielea.
Repere din istoria Zileii Băii cu Clăbuci
- 1915: Se inventează jacuzzi, care conduce la răspândirea băilor aerate în scopuri terapeutice.
- 1943: Odată cu introducerea surfactanților (substanțe care reduc tensiunea superficială a lichidelor, permițând dispersia altor substanțe care, în condiții normale nu se dizolvă în lichidul respectiv) spuma de baie câștigă în popularitate.
- 1961: În SUA, se ivește pe piață Mr. Bubble, un produs utilizând fulgi de baie făcuți pudră, care determina ca băile cu clăbuci să fie mai accesibile financiar.
Clăbucii de la suprafață apei se obțin, așa cum precizăm mai înainte, prin adăugarea în apă a unor produse conținând surfactanți spumanți și aerarea sa temporară prin agitare, adeseori numai prin căderea apei ce umple cada.
Această practică este adoptată frecvent din cauza credinței că are calitatea de a curăța pielea și a celei că spuma izolează apa din cadă, păstrând-o caldă mai mult timp, și previne sau micșorează murdăria din cadă și de sub apă provocate de săpun și minerale.
7 ianuarie: Ziua Furcii de Tors
Preparatele de surfactanți pentru acest scop sunt numite "spumă de baie", "spumanti de baie" sau "baie cu clăbuci" și includ adesea ingrediente pentru ale căi de îmbunătățire a băii. Folosite într-o concentrație mare (de xemplu pe un burete), astfel de preparate, îndeosebi lichide, pot fi întrebuințate și pentru spălarea pielii și a părului, fiind comercializate pentru obiective multiple, combinate.
8 ianuarie: Ziua Rotației Pământului
Niciun comentariu: