Zarurile: Istorie și superstiții
De-a lungul istoriei lor îndelungate, zarurile au fost considerate a fi înzestrate cu o magie anume, care a inspirat superstiții perpetuate până în zilele noastre.
Istoria zarurilor
Zarurile sunt folosite de cel puțin 5.000 de ani, în special în jocuri sociale, în primul rând pentru mișcarea unor piese de joc.
Sofocle era de părere că au fost inventate de legendarul grec Palamedes în decursul asediului Troiei, în vreme ce Herodot atribuia crearea lor lidienilor de sub domnia regelui Atys. Cele două afirmații au fost discreditate de descoperiri arheologice ce au demonstrat că au fost utilizate în multe societăți mai timpurii.
Precursoarele zarurilor au fost obiecte magice pe care oamenii primitivi le întrebuințau pentru a-și ghici norocul. Înaintașele imediate ale zarurilor au fost probabil mici oase din gleznele oilor, bivolilor și altor animale, cu fațete uneori marcate.
În perioadele târzii ale Greciei și Romei antice, cele mai multe zaruri erau confecționate din os și fildeș. Altele erau făcute din bronz, agată, cristal, onix, alabastru, marmură, chihlimbar, și altele.
Zaruri cubice, cu marcaje echivalente cu cele moderne au fost găsite în excavații arheologice din China ale unor site-uri datând din anii 600 î.Hr. și în morminte egiptene din anii 2.000 î.Hr.
Primele menționări în scris ale zarurilor au apărut în epopeea sanscrită Mahabharata, creată în India cu mai mult de 2.000 de ani în urmă. Zarurile piramidale (cu 4 fațete) sunt la fel de vechi precum cele cubice. Ele au fost descoperite odată cu așa-zisul Joc Regal al lui Ur, unul dintre cele mai vechi jocuri complete găsite vreodată, originar din Sumer, mileniul trei î.Hr.
Abia în secolul al XVI-lea jocurile cu zaruri au fost supuse unor analize matematice de către italienii Girolamo Cardano și Galileo printre alții, fiind formulate astfel conceptele de aleatoriu și probabilitate. Până atunci se credea că zarurile și alte obiecte similare cădeau într-un anumit fel prin acțiunea indirectă a zeilor sau a unor forțe supranaturale.
Superstiții despre zaruri
Numeroase superstiții despre zaruri se focalizează asupra "norocului" și "ghinionului". Unele dintre ele sunt contradictorii, se bat cap în cap. De exemplu, dacă unii cred că zarurile nu trebuie să fie aruncate înainte de a fi nevoie întrucât am putea irosi astfel aruncări norocoase, alții pretind că este indicat să facem asta pentru a scăpa de aruncările ghinioniste.
Se spune că nu este auspicios să folosești zarurile în zilele de luni, miercuri ori în timpul unei furtuni.
Adeseori, jucătorii cu zaruri suflă ori scuipă asupra lor pentru a le fi cu noroc. Unii preferă să le frece de hainele unui prieten înainte de a le arunca sau să-și încrucișeze degetele unei mâini în vreme ce le aruncă cu cealaltă.
În Tibet se face în continuare apel la zaruri în interpretarea unor oracole. Un exemplu recent a avut loc în 1995, când zarurile au fost aruncate pentru a se determina care dintre 12 băieți era reîncarnarea lui Panchen Lama.
Ouija: Oracol, unealtă a spiritismului sau a diavolului?
Există credința că este de bun augur să porți niște zaruri în buzunar. Dacă se întâmplă să găsești vreun zar, ar fi de recomandat să observi care fațetă a acestuia se află în partea superioară. Un singur punct îți dă de înțeles că vei primi curând o veste importantă. Două puncte sugerează că vei avea peste puțin timp o călătorie satisfăcătoare. Trei puncte semnifică o surpriză plăcută. Patru puncte îți semnalează un viitor ghinion, iar cinci puncte că partenerul de viață te va înșela. Șase puncte vestesc o mare oportunitate, probabil primirea pe neașteptate a unei sume importante de bani.
De îndată ce avem parte de zaruri bune, nu trebuie să le lăsăm prea mult timp să se "odihnească", pentru a nu se "răci" și a-și pierde bafta.
Pentru a ne feri de nenoroc, se impune să așezăm întotdeauna un zar cu numărul cel mai mare (6) în sus.
Există diverse ritualuri de "purificare" a zarurilor înainte de a fi folosite. Ele constau din a le pune într-un loc special o zi până la a le freca de mormântul unui înrăit jucător de zaruri!
Dacă un zar este pus sub semnul întrebării în privința norocului său, se zice că este nevoie să fie izolat, separat de alte zaruri, pentru a nu le influența negativ!
Când un zar se dovedește a fi iremediabil blestemat, trebuie să fie distrus în prezența altor zaruri, "martore" ale sorții sale.
Unii jucători cred că este necesar să-și creeze o conexiune specială cu un zar foarte norocos, conversând cu el și arătându-i constant iubirea!
Niciun comentariu: