14 februarie: Ziua Iubitorilor Bibliotecilor
Pe 14 februarie celebrăm anual dragostea romantică, dar și o altă, mai specială, întrucât este Ziua Iubitorilor Bibliotecilor, dedicată pasionaților de lectură de pe tot globul. Această zi onorează bibliotecile și uimitoarele lor cărți capabile să ne schimbe viața.
Ziua Iubitorilor Bibliotecilor a fost inițiată în 2006 de Biblioteca de Stat din New South Wales. A devenit o sărbătoare națională australiană în 2007, când ALIA / Australian Library and Information Association (Asociația Australiană a Bibliotecilor și Informațiilor) s-a alăturat acestei campanii de promovare a pasiunii pentru cărți. Deși țelul zilei a fost cel de a crește conștientizarea în privința serviciilor oferite de biblioteci, a devenit curând și una de dăruire a unui fel de consolare celor care nu avea vreo întâlnire cu o persoană îndrăgită de Sfântul Valentin.
În 2019, ALIA a introdus în sărbătoarea de pe 14 februarie tema "Povești de Dragoste ale Bibliotecii", ce includea și o competiție de ficțiuni despre aflarea iubirii într-o bibliotecă. În 2020, Bibliotecile South Perth au pus la punct un eveniment în care oamenii trebuiau să completeze "un formular de potrivire în dragoste", în funcție de care angajații bibliotecii le-au recomandat cititorilor cărți și scriitori de care se puteau îndrăgosti.
Repere din istoria Zilei Iubitorilor Bibliotecilor
- Mileniul 3 î.Hr.: Cea dintâi bibliotecă din lume este fondată în orașul babilonian Nippur.
- Secolul al III-lea î.Hr.: Este întemeiată Biblioteca din Alexandria, cea mai mare din perioada antică, cu literatură din toată lumea.
- Evul Mediu: Regii dau startul bibliotecilor private. Vaticanul își crează propria bibliotecă.
13 februarie: Ziua Ia-ți un Alt Nume
- Secolul al XVIII-lea: Apar bibliotecile moderne, separate de palatele din care făceau parte până atunci.
Lucruri interesante despre biblioteci
- În China, biblioteca era numită "clădire de depozitare a cărților" înainte de a fi introdusă denumirea specifică a acesteia.
- Biblioteca Congresului din Washington este, în prezent, cea mai mare din lume, deținând peste 39 de milioane de cărți.
- Orașul Edinburgh din Marea Britanie are cele mai multe biblioteci la 100.000 de oameni de pe glob.
- În țările în curs de dezvoltare există 230.000 de biblioteci publice.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu