18 februarie: Ziua Bateriei
Data de 18 februarie este dedicată anual aparent banalei baterii, fără de care am fi rămas lipiți, dependenți de prize, lipsiți de telefoane mobile și alte dispozitive importante pentru noi.
Bateria este în uz din secolul al XIX-lea. A fost creată mai întâi de omul de știință Alessandro Volta, constând dintr-un strat de zinc, separat de hârtie, cufundat în sare sau acid pentr a forma "pila voltaică", ce genera curent electric. Ea a pavat calea către evoluție în 1802, când William Cruickshank a pus la punct o baterie pentru producția în masă.
Coroziunea a rămas un element critic pentru baterii până la apariția celulei Daniell. Aceasta a fost gândită de John Daniell, un chimist care a primit lauri pentru invenția sa care reducea coroziunea la depozitarea bateriilor.
După aceea, Columbia, prima baterie disponibilă comercial a fost introdusă de Compania National Carbon în 1896. Bateriile au fost atașate mai târziu la lanterne și ceasuri și, în prezent, au multiple utilizări. Sunt folosite la aproape orice este acționat electric, la vehicule, telefoane mobile, desktop-uri, radiouri, televizoare, calculatoare, panouri solare, telecomenzi și multe altele.
Câteva sfaturi pentru utilizarea bateriilor
- Pentru a fi eficiente, trebuie să fie păstrate la temperatura camerei ori una mai joasă. Asta reduce rata de activitate chimică din ele.
- Nu este de recomandat ca bateriile vechi să fie păstrate la un loc cu cele noi. Nu trebuie să fie ținute în containere metalice și se impune să fie ferite de umiditate.
Repere ale Zilei Bateriei
- 1748: Benjamin Franklin introduce denumirea de "baterie" pentru a descrie un grup de butelii Leyden.
- 1800: Alessandro Volta inventează pilele voltaice.
- 1898: Copania National Carbon aduce pe piață bateriile pentru lanterne.
- 1957: Apare primul ceas acționat de baterii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu