2 februarie: Ziua Întâmpinării Domnului
Anual, pe 2 februarie creștinii celebrează Ziua Întâmpinării Domnului, adică aducerea Mântuitorului la Templu de către Fecioara Maria, conform tradiției că cel dintâi născut dintre băieți să fie aforonisit lui Dumnezeu, în cea de-a patruzeșicelea zi după naștere. Cu acest prilej, numeroși credincioși aduc lumânări la biserică pentru a fi binecuvântate!
Printre multele sfinte sărbători din calendarul creștin, Ziua Întâmpinării Domnului este una dintre cele mai vechi, fiind marcată încă din secolul al IV-lea, în Ierusalim. Egoria, o femeie din acea vreme, a relatat despre un indelungat pelerinaj al ei în Țara Sfânta, descriind sărbătoarea Întâmpinarii Domnului astfel:
"... toate lucrurile necesare sunt făcute în ordine, ca la Paște. Toți preoții predică și, de asemeni, și episcopul, vorbind întotdeauna despre pasajul din Evanghelie în care Iosif și Maria l-au adus pe Domnul în Templu, iar proorocul Simion și Sfânta Proorociță Ana L-au văzut, și despre cuvintele pe care le-au spus când l-au văzut pe Domnul și despre jertfele pe care părinții Lui le-au adus."
În secolul al VI-lea, anul 541 d.Hr., drept răspuns la o oribilă molimă de ciumă care a lovit Constantinopolul, împăratul Iustinian I a poruncit să se facă o uriașă procesiune pe străzile orașului, în decursul sărbătorii Întâmpinării Domnului, pentru a-i cere lui Dumnezeu mântuirea de răul bolii. După ce acea molima s-a destrămat, celebrarea regulată a Întâmpinarii Domnului s-a răspândit în tot Imperiul Roman.
1 februarie 2022: Ziua Anului nou Chinezesc
În principiu, în Ziua Întâmpinării Domnului, o persoană credincioasă ar putea revedea verseturi relevante din Biblie, Luca 2: 22-24, pasaje în care se descrie cum Maria și Iisus au urmat regula din Leviticul, în care se spune că un băiat trebuie să fie circumscris în a opta zi după nașterea sa, și că 33 de zile mai târziu, mama este considerată "curată" și este necesar să ardă o ofrandă la prezentarea băiatului său în templu, în cea de-a patruzecea zi.
Niciun comentariu: