21 februarie: Ziua Internațională a Limbii Materne
Ziua Internațională a Limbii Materne, celebrată anual pe 21 februarie, a fost o inițiativă a Bangladesh-ului, aprobată de UNESCO în 1999, ce a început să fie marcată în întreaga lume în 2000.
UNESCO crede în importanța diversității culturale și lingvistice pentru societăți sustenabile, lucrează pentru prezervarea diferențelor dintre culturi și limbi, promovând astfel toleranța și respectul reciproc dintre oameni.
"Dacă îi vorbești unui om în limba pe care o înțelege, acest lucru se duce în mintea sa. Dacă îi vorbești în limba lui, acest lucru se duce în inima sa."
Nelson Mandela
Diversitatea lingvistică este tot mai amenințată și tot mai multe limbaje dispar. Pe plan global, 40% din populație nu are acces la o educație în limba pe care o vorbește și o înțelege.
Cu toate astea, se înregistrează progrese în educația multilingvistică bazată pe limba maternă, cu o sporită înțelegere a importanței sale, în special în școala elementară, și o mai mare dedicare în dezvoltarea sa în viață publică.
"Limba este o construcție la care fiecare ființă umană a adus câte o cărămidă."
Ralph Waldo Emerson
Societățile multilingvistice și multiculturale există prin limbile lor care transmit și păstrează o cunoaștere și o cultură tradițională într-un mod sustenabil.
Tema din 2022
Tema din 2022 a Zilei Internaționale a Limbii Materne este "Folosirea tehnologiei pentru învățarea multilingvistică: Provocări și oportunități", o temă ce va prilejui discuții despre rolul potențial al tehnologiei în dezvoltarea educației multilingvistice și sprijinirea asigurării unui învățământ pentru toți.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu