6 februarie: Ziua de naștere a lui Bob Marley
An de an, pe 6 februarie, este celebrată Ziua de naștere a lui Bob Marley care, în viața sa de numai 36 de ani, s-a remarcat printr-o muzică specială, ce a evoluat de la ska la reggae și la rocksteady, ajungând în cele din urmă să fie o îmbinare a acestora și care, împreună cu codițele sale împletite, "dread", sălbatice, a devenit inconfundabil pe arena muzicală.
În data de 6 februarie, lumea sărbătorește prestația sa artistică unică și influențele sale în cultura globală. Muzica să a demascat opresori și a făcut apel la o schimbare socială fundamentală, mesaje învigorate de versurile și ritmurile sale incomparabile.
Bob Marley s-a născut pe 6 februarie 1945, în St. Ann Parish, Jamaica, ca Nesta Robert Marley. Tatăl său, Norval Sinclair Marley, a fost un căpitan naval alb de aproape 60 de ani. Mama lui, Cedella, a fost o săteancă de culoare de numai 19 ani. Din cauza dualității sale rasiale, Bob Marley a fost hărțuit și poreclit drept "băiatul alb", un nume derogatoriu, de către vecinii săi. A mărturist într-un interviu de mai târziu că această experiență l-a ajutat să-și adopte filosofia personală, adică, "Nu sunt de partea omului alb, nici de partea celui negru. Sunt de partea lui Dumnezeu."
Carieră sa s-a lansat după ce a fondat un grup muzical împreună cu prietenii săi, Peter Tosh și Bunny Livingston, cu numele de "The Wailers". În februarie 1966, Bob Marley s-a căsătorit cu Rita Marley, iar aceasta l-a introdus în religia rastafariană.
Acest lucru i-a influențat major stilul muzical în privința reggae. În colaborare cu Lee Scratch Perry, The Wailers au produs unele din cele mai bune cântece, precum "400 Years", "Duppy Conqueror", "Small Axe" și "Soul Rebel".
În anii 1960, The Wailers au câștigat o tot mai mre popularitate în Jamaica și, în 1972, au semnat un contract cu firma de înregistrări "Label Island Record" iar trupa a devenit o senzație internațională odată cu lansarea albumului "Catch a Fire" în 1973. Următorul său album, "Burnin", a cuprins cântece ca "I Shot The Sheriff" și "Get Up, Stand Up", ce au determinat crearea unui adevărat cult. În 1974, membrii din "The Wailers" au decis să se despartă și să-și urmeze cariere solo.
Bob Marley continuat să-și clădească și ajusteze arta personală, însă și-a petrecut mult timp și pentru a pleda înțelegerea culturală din Jamaica. În 1976, în decursul unuia din concertele sale pentru pace, a avut loc o tentativă de asasinat asupra sa, a soției sale și a managerului său. Au supraviețuit cu toții, iar Bob Marley și-a făcut apariția nestingherit în următorul lui concert.
În 1977, Bob Marley a consultat un medic în privința unei răni de la un deget de la un picior care nu se vindeca, și a fost diagnosticat cu cancer. Doctorul i-a sugerat să-i amputeze degetul, însă nu a fost de acord cu asta din cauza credinței sale rastafariene.
Anii următori au fost o perioadă de un succes nemaipomenit pentru el. Bob Marley a fost singurul artist care a participat la ceremonia proclamării independenței Zimbabwe. De asemeni, și-a planificat un turneu american pentru a intra în contact cu oamenii de culoare din SUA. Din nefericire, cancerul i s-a răspândit spre organele vitale ale corpului și, pe 11 mai 1981, a murit la vârsta de 36 de ani. Moștenirea, filosofia, muzica, precum și personalitatea sa sunt respectate ca simboluri culturale în întreaga lume.
Repere din istoria lui Bob Marley
- 1963: Bob Marley formează împreună cu amicii săi trupa "The Wailing Wailers".
- 1966: Se însoară cu Rita Anderson, alături de care rămâne până la moartea sa.
- 1972: The Wailers semnează un contract de înregistrare cu Island Records.
5 februarie: Ziua Mondială Nuttela
- 1976: De-a lungul unui concert din Jamaica, cineva din mulțime îi împușcă pe Bob Marley și soția sa.
- 1977: Bob Marley este diagnosticat cu cancer.
- 11 mai 1981: Decesul lui Bob Marley.
- 1994: Bob Marley este introdus în Rock n Roll Hall of Fame.
- 1999: La 18 ani după moartea sa, Time Magazine îi acordă lui Bob Marley premiul "Albumul Secolului".
6 februarie: Ziua Internațională a Toleranței Zero față de Mutilarea Genitală a Femeilor
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu