Don Juan: Omul și legenda
Desigur că ai auzit nu o dată spunând-se despre un bărbat, "Este un adevărat Don Juan". Vreme de secole, "craii" cu vorba dulce, meșteșugită, vânători de fuste, mereu dornici să-și mărească palmaresul de femei seduse, au fost etichetați drept Don Juan. Pe când unor reprezentanți ai genului tare le place ideea de a primi o astfel de titulatură, alții încearcă să-și mențină nepătată reputația. Pe de altă parte, chiar și în prezent, femeile nu au încetat să-și avertizeze prietenele să evite cu orice preț acest tip de "mascul feroce".
George Gordon Byron este vestitul autor al unui poem numit "Don Juan". A venit pe lume pe 22 martie 1788 în Dover, Anglia, cu un defect din naștere, un picior strâmb (equinovarus). Se spunea că tatăl său, Căpitanul "Mad Jack" Byron s-ar fi căsătorit cu mama sa, Catherine Gordon, numai pentru banii ei și originea sa nobilă. "Mad Jack" a murit în 1791, lăsând în urmă sa o grămadă de datorii. Defectul congenital nu l-a împiedicat pe George să se joace asemeni unui copil normal. Dragostea sa pentru citit și poezie l-a ținut mereu ocupat și, deși profesorii îl considerau un geniu, rezultatele sale școlare nu au fost excelente.
Byron a moștenit titlul de lord și domeniul aferent acestuia în 1798, după moartea unchiului său. Lordul Byron a urmat cursurile Trinity College din Cambridge, unde a învățat care este diferența dintre romantism și realitate. Deși a fost mai mult un curtezan decât un luptător, a fost cunoscut și pentru implicarea lui în politică.
Un cititor și un scriitor avid, Byron și-a publicat prima lucrare abia în 1807. O carte de poezie numită "Hours of Idleness" (Ore de lenevie), una întâmpinată cu o cronică dură de Edinburgh Review.
Înclinația sa către satiră și sarcasm l-a diferențiat de alți romantici majori ai vremii sale. George Gordon Byron a publicat apoi un lung poem satiric, "Don Juan". Poemul a fost interpretat ca având diferite semnificații de-a lungul anilor și și-a păstrat spiritul incitant până în zilele noastre. Lordul Byron a murit din cauza febrei pe 19 aprilie 1824, la Missolonghi, Grecia, unde a călătorit pentru a sprijini lupta de independență a acestei țări față de Turcia. Trupul său a fost dus înapoi în Anglia, pentru a fi înmormântat alături de străbunii săi, în Nottinghamshire.
Cu toate că Lordul Byron a fost cunoscut și pentru aventurile sale amoroase mai degrabă publice, rămâne vestit în literatură mai cu seamă pentru lucrarea sa, "Don Juan". Don Juan a fost eroul unor scrieri anterioare, cea dintâi fiind cea a lui Tirso de Molina, publicată în 1630, cu mult înainte ca Byron să se nască. Opera sa a fost intitulată "El Burlador de Sevilla" (Batjocoritorul din Sevilla). Deoarece personajul lui era puternic și arătos, și avea un nume relativ obișnuit, Tenorio, oamenii au crezut că în poemul său era vorba despre un om real, care avusese o mulțime de relații erotice fierbinți.
Sprijinind această teorie a lui Don Juan ca fiind un pseudonim al unui bărbat din realitate, unii scriitori l-au identificat cu oameni precum Jacobo de Grattis, zis și Cabalero de Gracia, un aristocrat din Modena, Italia. Jacobo a fost faimos ca un fel de "playboy" care, mai târziu a fost copleșit de vină pentru plăcerile sale extraconjugale și s-a hotărât să devine preot.
O altă teorie a provenit din prima lucrare scrisă a lui Jose Zorilla, un scriitor spaniol din secolul al XIX-lea, despre care unii cred că a fost inspirată de aventurile amoroase ale lui Conde de Villamediana, un amant al soției regelui Filip al IV-lea al Spaniei.
Cu câte femei am făcut dragoste
Primul film înfățișând povestea infamului Don Juan, a purtat, simplu, același nume, și a fost lansat în 1926 sub regia lui Alan Crosland, avându-l în rolul principal pe John Barrymore, și a avut la bază poemul lui Byron. Se spune că această pelicula a cuprins cele mai multe săruturi din istoria filmului, John Barrymore sărutându-și femeile cucerite de 127 de ori!
Ultimul film descriind demersurile erotice ale seducatorului a fost "Don Juan DeMarco", în care Johnny Depp l-a interpretat pe John Arnold de Marco, ce își asumase ideea că este adevăratul Don Juan, cel mai mare seducător din lume. O împletire de dramă și comedie romantică, filmul a apărut pe marile ecrane în 1995. Cu un buget de 25 de milioane de dolari, a adus câștiguri de 68.792.531 de dolari.
Așadar, indiferent dacă sunt mitice sau legendare, poveștile despre întreprinderile romantice ale lui Don Juan continuă să fascineze lumea până în zilele noastre!
Arta seducției | Tactica și strategia cuceririi. (Partea a doua)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu