17 martie: Ziua Sfântului Patrick
Anual, pe 17 martie, are loc Ziua Sfântului Patrick, cunoscută mai afectuos și ca Ziua Sfântului Paddy sau Ziua Sfântului Patty, una în care oricine se poate intitula irlandez, dacă nu prin naștere, prin spirit.
Ziua Sfântului Patrick este celebrată și în alte numeroase țări din lume în afară de Irlanda, mai cu seamă în SUA, unde paradele fenomenale organizate cu acest prilej reprezintă sufletul festivităților. Acest lucru nu este deloc surprinzător, având în vedere că prima paradă în onoarea Sfântului Patrick s-a desfășurat în America, și nu în Irlanda, în 1601, în localitatea din prezent St. Augustine, Florida.
Cea dintâi paradă de Sfântul Patrick din New York a fost în 1762, cu 14 ani înaintea de semnarea Declarației de Independență a SUA, care a fost pusă la punct de trupele irlandeze alocate coloniilor britanice. Astăzi, cea mai mai impresionantă paradă din lume de celebrare a Sfântului Patrick rămâne cea din New York, la care participă mai mulți de 2 milioane de oameni.
Biserica catolică a recunoscut 17 martie ca zi de sărbătoare, comemorând cel mai cunoscut și mai iubit sfânt al Irlandei, Sfântul Patrick, în 1631. Cu rare excepții, 17 martie pică în decursul perioadei creștine de post de dinaintea Paștelui, când consumul de alcool este interzis de biserică. Dar, de Ziua Sfântului Patrick, această interdicție nu se mai aplică în Irlanda.
În această țară, Ziua Sfântului Patrick a rămas o zi religioasă pioasă tradițională, ce continuă să fie marcată de biserica Irlandei, biserica catolică, comunitatea anglicană, biserica ortodoxă răsăriteană și biserica luterană. Guvernul irlandez a devenit conștient de interesul crescând al acestei zile pentru turiștii americani în anii 1990, așa că a lansat o campanie națională cu scopul de a converti fascinația acestora în dolari.
În SUA au imigrat peste 1 milion de irlandezi, bărbați, femei și copii, prin insula Ellis, în anii 1800. Ei s-au confruntat cu o discriminare opresivă, mulți dintre ei nefiind angajați și trăind într-o sărăcie cruntă în cartierele mărginașe din New York. Pe măsură ce numărul lor a crescut, irlandezii și-au descoperit puterea din unitate și s-au raliat împreună în celebrarea iubitului lor sfânt patron cu ocazia fiecărei parade din 17 martie.
Tradiții de Ziua Sfântului Patrick
Temele Zilei Sfântului Patrick sunt irlandezii și culoarea verde , așa că băuturile, mâncărurile și petrecerile din acesta zi sunt cu toate concentrate asupra lor. Tradițional, în spiritul acestui eveniment, sunt hainele și mâncărurile verzi. Berea irlandeză este și ea foarte populară și se găsește din belșug în baruri și cluburi.
Simbolul major al zilei este trifoiul cu patru foi (shamrock). Alte simboluri includ culoarea portocalie și cea albă, oalele pline cu aur și leprechaunii.
Lucruri interesante despre Sfântul Patrick
- Sfântul Patrick nu a fost irlandez. El s-a născut în Maewyn Succat în jurul anului 385 d.Hr., Marea Britanie, aflată sub stăpânirea Imperiului Român pe atunci, într-o familie bogată, ca fiu al unui diacon.
- Sfântul Patrick a fost răpit la vârsta de 16 ani de către o bandă de agresori care l-au ținut în sclavie ca păstor în Irlanda Galică timp de 6 ani, vreme în care s-a convertit la creștinism.
- Deși este recunoscut ca cel mai iubit dintre toți sfinții patroni din Irlanda, nu a fost niciodată canonizat formal de către biserica catolică.
Faptul că Sfântul Patrick ar fi scăpat Irlanda de șerpi este o legendă. Nu putea face asta fiindcă nu au existat niciodată șerpi pe acest tărâm.
Niciun comentariu: