2 martie: Ziua Mondială a Bunăstării Mentale a Adolescenților
Ziua Mondială a Bunăstării Mentale a Adolescenților este marcată anual pe tot globul cu scopul de a crește conștientizarea despre problemele de sănătate mentală cu care se confruntă tinerii, a se face eforturi despre a se educa pe oricine în această privință și a se înlătura stigmatul despre ceva ce devine tot mai obișnuit.
Așa cum a fost definită de Organizația Mondială a Sănătății, sănătatea mentală este o stare de bunăstare în care un individ își dă seama de propriile sale abilități, poate face față stresului normal al vieții, poate lucra productiv și fructuos, aducând o contribuție comunității sale.
În trecut, problemele de sănătate mentală erau văzute frecvent drept supranaturale și oamenii care le experimentau erau chiar pedepsiți în societățile religioase.
De-a lungul timpului, oamenii de știință au studiat acest domeniu în profunzime și au început să înțeleagă mai bine psihicul uman. Oricum, mai este mult de făcut în învățarea despre afecțiunile psihice, educarea oamenilor de pretutindeni despre ele și eliminării stigmatului asociat cu acestea. Bunăstarea mentală este importantă pentru o bunăstare emoțională integrală, abilitatea de a trăi din plin viața și flexibilitatea acceptării schimbărilor existenței.
Dificultățile din sănătatea mentală sunt, din nefericire, comune la adolescenți, ducând la 16% de boli și răniri ale oamenilor cu varste între 10 și 19 ani. Ele debuteaza în jurul vârstei de 14 ani și, adeseori, rămân nediagnosticate și netratate. Sinuciderea și depresia sunt printre cauzele pricipale ale morții adolescenților.
1 martie 2022: Ziua Mardi Gras
Repere din istoria Zilei Mondiale a Bunăstării Mentale a Adolescenților
- Anii 6.500 î.Hr.: Mărturii despre posibile tratamente ale bolilor mentale prin trefinare.
- Anii 400 i. Hr.: Medicii greci separă superstițiile și religia de medicină.
- Secolul al XVI-lea: Sunt create primele aziluri și spitale ca instituții de tratare a bolilor mentale.
- Secolul al XVIII-lea: Protestele și educația sprijină dezvoltarea unei perspective umanitare despre bolile mentale.
Prevenția unor astfel de afecțiuni este posibilă! Abordarea unor factori de risc precum traumele într-un stadiu timpuriu poate ajuta la prevenirea dezvoltării bolilor mentale. Potrivit unui studiu, unul din 10 tineri adulți au trecut printr-o perioadă de depresie majoră!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu