25 martie: Ziua lui Dante Alighieri
Ziua lui Dante, "Danteti" cum o numesc italienii, celebrează viața și opera acestui faimos scriitor italian, anual, pe data de 25 martie. Capodopera sa, "Divina Comedie", istorisește călătoria lui în iad, purgatoriu și paradis.
Dante Alighieri este un simbol semnificativ al geniului italian, ale cărui lucrări au sprijinit crearea și promovarea limbii italiene moderne în lume, fiind considerat părintele acesteia. Cu ocazia Zilei lui Dante, au loc sute de lecturări și expoziții în toată Italia, și nu numai, în cinstea omului supranumit "il Sommo Poeta", adică "Poetul suprem".
Alighieri a compus unul dintre cele mai importante poeme din Evul Mediu și singura opera măreață de atunci scrisă în italiană. Este parte a "tre coroni", "cele trei coroane" ale literaturii italieni, împreună cu Petrarca și Boccacio.
În martie 1302, Alighieri a fost condamnat la exil pentru doi ani și i s-a poruncit să plătească o mare amendă din cauza afilierii la Guelfii albi, care se străduiau să pună limite hegemoniei papei, într-o vreme când guvernul era condus de Guelfii negri, care încercau să mențină această hegemonie. A fost, totodată, acuzat de corupție și fărădelegi financiare. Dante ALighieri nu a plătit însă nici un șfanț din amenzile impuse lui, întrucât se credea nevinovat, așa că bunurile sale din Florența au fost confiscate de Guelfii negri. În plus, din acest motiv, a fost condamnat la exil veșnic, urmând să fie ars pe rug dacă se întorcea în Florența.
În decursul acestui exil a scris Divina Comedie și cele mai multe opere ale sale. Și-a petrecut ultimele zile din viață la Ravenna, unde fusese invitat să stea de către prințul orașului.
Mai târziu, Florența a ajuns să regrete că-l exilase pe Alighieri și, deși a făcut mai multe cereri de returnare ale trupului sau, acestea au fost refuzate.
Repere din istoria Zilei lui Dante Alighieri
- 1265: Dante Alighieri se naște în Florența.
- 1300: Dante este priorul orașului, cea mai înaltă poziție din Florența, timp de două luni.
- 1921: Papa Benedict al XV-lea îl proclamă pe Alighieri mândria și gloria umanității, și unul dintre cele mai celebrate genii cu care se poate lăuda credința catolică.
- 2008: După aproape 7 secole după moartea lui Dante, consiliul local din Florența adoptă o rezoluție de anulare a sentinței lui care-l condamna la exil perpetuu și își cere oficial scuze pentru asta.
Lucruri interesante despre Dante și Divina Comedie
- Italienii au tradiția de a recita "Infernul" în Ziua lui Dante. La ora 6 p.m. din 25 martie, milioane de fani ai lui Alighieri de pe tot globul se adună pentru a declama părțile de început și sfârșit ale capodoperei sale.
- Alighieri și-a numit opera "Commedia" / Comedia că o indicație a finalui său fericit, dar Boccacio a fost cel care a numit-o, în schimb "Divina".
- Chiar dacă a fost căsătorit cu o altă femeie, în cea mai mare parte din lucrările sale Alighieri o ridică în slăvi și își declară dragostea pentru Beatrice, pe care o întâlnise când avea 12 ani și care a murit la vârsta de 25 de ani.
- Unul dintre cei trei copii ai lui Dante, Jacopo Alighieri, i-a călcat pe urme și a devenit poet.
- Alighieri a fost farmacist? El s-a alăturat Ghildei Doctorilor și Apoticarilor, cel mai probabil întrucât în politica vremurilor sale din Italia era necesar ca cineva să fie membru al unei ghilde comerciale sau artizanale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu